Nieuws

Reactie Deloitte op boetebesluit AFM

In een reactie op het vandaag gepubliceerde boetebesluit van de AFM zegt Deloitte dat het de mening van de toezichthouder deelt dat de geldende beroepsregels niet altijd op alle onderdelen goed zijn gevolgd. Maar het kantoor verschilt op een aantal punten van mening met de AFM over de wijze van interpretatie van vaktechnische standaarden. Deloitte overweegt dan ook in bezwaar te gaan tegen het boetebesluit.

Reactie van Deloitte:

Reactie Deloitte op boetebesluit AFM

Zoals Deloitte in haar transparantieverslag 2010/2011 bekend heeft gemaakt, bestond bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het voornemen Deloitte een bestuurlijke boete op te leggen. De AFM heeft vanuit haar regulier toezicht onderdelen van controledossiers over boekjaar 2008 onderzocht en is van mening dat in tien van de door de AFM onderzochte dossiers elementen uit de controle- en overige standaarden onvoldoende zijn nageleefd. De AFM heeft haar boete voornemen nu geëffectueerd.

In haar transparantieverslag heeft Deloitte uitgebreid verslag gedaan van de observaties van de AFM uit de controles 2008 en de verbeterpunten die Deloitte mede naar aanleiding daarvan heeft vastgesteld. Het gaat hierbij vooral om verbeterpunten met betrekking tot een professioneel-kritische instelling, de betrouwbaarheid van controle informatie, en de betrokkenheid van verantwoordelijke partners. Deloitte deelt de mening van de AFM dat de geldende beroepsregels niet altijd op alle onderdelen goed zijn gevolgd. Waar nodig zijn direct lopende het AFM-onderzoek en daarna maatregelen genomen. Deloitte benadrukt dat de inhoud van de afgegeven controleverklaringen niet ter discussie staat.

Deloitte neemt de onderzoeken van de AFM zeer serieus en ervaart het overleg met de AFM als constructief en is van mening dat dit positief bijdraagt aan onze kwaliteitsbeheersing en de ontwikkelingen in het accountancy vak. Het is belangrijk om op een open en constructieve wijze een dialoog te voeren over de interpretatie en weging van vaktechnische standaarden. Zoals in het transparantieverslag is uitgewerkt verschilt Deloitte op een aantal punten van mening met de AFM over de wijze van interpretatie. Deloitte overweegt dan ook in bezwaar te gaan tegen het boetebesluit van de AFM om daarmee bij te dragen aan het verkrijgen van helderheid over de grenzen en interpretatie van de toepasselijke regelgeving en de reikwijdte van het toetsingskader. Deloitte meent dat daarmee zowel het maatschappelijk verkeer, alsook accountantsorganisaties en de toezichthouder gebaat zouden zijn.

Voor meer informatie over het kwaliteitsbeleid van Deloitte en de maatregelen die wij nemen om aan de hoogste kwaliteitseisen te voldoen, verwijzen we naar ons transparantieverslag 2010/2011 op onze website.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.