Nieuws

Arrestaties in onderzoek corporatie Laurentius

Nadat maandag de directeur van de Bredase woningcorporatie Laurentius is aangehouden, zijn er vandaag nog twee arrestaties verricht in deze zaak. Het strafrechtelijk onderzoek zou draaien om verdachte vastgoedtransacties, zo meldt de NOS.

De directeur-bestuurder van Laurentius is maandag aangehouden door de politie voor verhoor. Hij is inmiddels geschorst door de commissarissen van de woningcorporatie. Het onderzoek richt zich op nieuwbouw van Laurentius. 

In verband met deze kwestie zijn vandaag ook twee vastgoedondernemers aangehouden. Volgens de raad van commissarissen van Laurentius is de woningcorporatie zelf geen verdachte. 

De zaak kwam aan het rollen na een klacht over Laurentius bij een speciaal meldpunt van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Functioneel Parket heeft daarop een onderzoek ingesteld. 

Laurentius staat sinds begin dit jaar onder verscherpt toezicht. De woningcorporatie verkeert in zwaar weer omdat de verkoop van huurwoningen tegenvalt. Een degelijk financieel plan ontbrak. Er is een toezichthouder van buiten aangesteld. 

Demissionair minister Spies van Binnenlandse Zaken heeft vandaag aangekondigd dat op korte termijn een interim-bestuurder zal worden aangesteld. 

"Ik zal de corporatie opdragen om na te gaan (mede op basis van onafhankelijk forensisch onderzoek) of er schade is geleden en zo ja, of deze schade op derden valt te verhalen. De externe toezichthouder zal erop toezien dat dat gebeurt", aldus de minister. 

Gezien de "ontwikkelingen op bestuurlijk niveau en het beoogde forensisch onderzoek" heeft de minister de aanstelling van de extern toezichthouder met drie maanden verlengd. 

UPDATE 

Het Openbaar Ministerie heeft bekendgemaakt dat in totaal nu vijf verdachten vastzitten. Maandag werden de directeur van Laurentius en twee directieleden van vastgoedbedrijven aangehouden. Zij worden verdacht van oplichting en witwassen. 

De verdachten hebben vermoedelijk geld verdiend met diverse vastgoedtransacties voor de woningcorporatie en dit geld in eigen zak gestoken. Laurentius is hierdoor waarschijnlijk voor miljoenen euro's benadeeld. 

Gisteren zijn er nog twee verdachten aangehouden. Deze man en vrouw worden verdacht van witwassen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.