Nieuws

KPMG publiceert conclusies nader onderzoek woningcorporaties

KPMG heeft, zoals eerder aangekondigd, nader onderzoek verricht bij de 32 woningcorporaties waar KPMG als externe accountant optreedt en de controlewerkzaamheden over het boekjaar 2011 verscherpt.

Dat meldt KPMG in een persbericht. 

Hieronder de volledige tekst van het persbericht: 

Conclusies nader onderzoek KPMG bij woningcorporaties 

KPMG heeft, zoals eerder aangekondigd, nader onderzoek verricht bij de 32 woningcorporaties waar KPMG als externe accountant optreedt en de controlewerkzaamheden over het boekjaar 2011 verscherpt. 

Aanleiding hiervoor waren twijfels over een juiste verwerking van derivatentransacties in de Jaarrekening 2010 van woningcorporatie Vestia. KPMG wil hierbij verslag doen van haar conclusies. De werkzaamheden zijn nog niet bij alle woningcorporaties afgerond maar op basis van de voorlopige bevindingen komt KPMG tot de conclusie dat de derivatenproblematiek bij meerdere woningcorporaties aan de orde is. Bij de meeste woningcorporaties heeft dit geen gevolgen voor de verwerking in de Jaarrekening. Bij een aantal leidt het tot verbeteringen. 

Bij twee woningcorporaties zijn in de lopende Jaarrekening (2011) correcties nodig ten aanzien van de vergelijkende cijfers omdat een deel van de derivaten op basis van voortschrijdend inzicht niet juist is verwerkt in het verleden. Het is aan de betrokken woningcorporaties om dit in hun Jaarrekening 2011 nader toe te lichten. Naar verwachting zullen de definitieve Jaarrekeningen over 2011 in de komende weken worden gepubliceerd. 

De geconstateerde tekortkomingen staan los van de negatieve financiële gevolgen die sommige woningcorporaties nu ondervinden vanwege de aanhoudend lage rentestand. Deze gevolgen zijn een uitvloeisel van de afgesloten derivaattransacties en niet van de wijze waarop deze zijn verwerkt in de Jaarrekening. Over de gekozen beleggingsstrategie en het beleid ten aanzien van derivaten, is in het verleden (onder andere in de jaarverslagen van de woningcorporaties) voldoende informatie gegeven. Het was ook bekend dat banken (de wederpartijen in de derivatentransacties), bij een dalende rente aanvullende zekerheden zouden kunnen opvragen ('margin calls'), inclusief de daaruit voortvloeiende liquiditeitsrisico's. 

KPMG heeft over zijn bevindingen contact opgenomen met de leiding van de betreffende woningcorporaties, die de eindverantwoordelijkheid draagt voor een juiste weergave van informatie in de Jaarrekening, eventuele aanpassingen en de bekendmaking daarvan. De betrokken woningcorporaties onderschrijven de nieuwe en verscherpte inzichten in de verwerking van derivatentransacties en zullen dan ook alle maatregelen nemen die nodig zijn. KPMG voorziet wel dat toekomstige Jaarrekeningen van woningcorporaties als gevolg van deze nieuwe benadering meer schommelingen in het resultaat en vermogen zullen laten zien. De aanpassingen in de presentatie beïnvloeden uiteraard niet de kasstromen van de onderneming. Dit betekent dat over de gehele looptijd van de derivaten het cumulatief effect van deze derivaten op de resultatenrekening gelijk blijft; wel wijzigt de verdeling van het cumulatief resultaat in de tijd. 

Zoals eerder aangekondigd heeft KPMG additionele maatregelen getroffen ten aanzien van de controle van woningcorporaties. Voor alle woningcorporaties waar KPMG als externe accountant optreedt, heeft KPMG de controleprocedure ingericht conform opdrachten met een hoger risicoprofiel, onder andere door een kwaliteitsbeoordeling vóór afgifte van de controleverklaring door een andere onafhankelijke accountant. Er heeft aanvullende training voor leden van de controleteams plaatsgevonden en waar nodig zijn controleteams versterkt met specialisten, onder andere op het gebied van financiële instrumenten en vastgoed. 

Met deze voorlopige bevindingen en maatregelen sluit KPMG aan bij een recente oproep van de AFM om de controlewerkzaamheden bij woningcorporaties nader onder de loep te nemen. Gezien de bijzondere maatschappelijke betekenis van woningcorporaties en de aanzienlijke financiële belangen en risico's die aan de orde zijn, wil KPMG bijdragen aan hoogwaardige financiële verslaggeving en een structurele verbetering van het interne en externe toezicht bij woningcorporaties. Ook initiatieven van anderen, zoals de AFM, die hiertoe kunnen leiden, juichen wij van harte toe. 

Jan Gijsbert Bakker, Head of Audit 

Zie ook de verklaring van KPMG inzake Vestia d.d. 26 april 2012

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.