Nieuws

Vrijstelling controleplicht middelgrote bedrijven sneuvelt in juridische commissie EP

De juridische commissie van het Europees Parlement heeft een pakket maatregelen aangenomen om verantwoordelijk ondernemen te stimuleren en de administratieve lasten voor het mkb te verlagen. Een amendement om middelgrote ondernemingen vrij te stellen van verplichte accountantscontrole heeft de eindstreep echter niet gehaald.

De voorstellen, die de Europese Commissie oktober vorig jaar deed, zien op wijziging van de Transparantierichtlijn en vervanging van de Jaarrekeningenrichtlijnen door één nieuwe richtlijn. 

Belangrijkste onderdeel van de maatregelen op het gebied van verantwoordelijk ondernemen betreft grote bedrijven die actief zijn in de olie- of gassector, de mijnbouw of de houtkapindustrie. Zij moeten informatie gaan geven over de bedragen die zij betalen aan regeringen. 

Door verslaglegging over deze bedragen per land en per project moeten burgers van landen die rijk zijn aan grondstoffen een wapen in handen krijgen om corruptie aan de kaak te stellen. De juridische commissie schaarde zich afgelopen dinsdag achter het voorstel en wil de verplichting in de toekomst uitbreiden naar de banken, de telecom- en de bouwsector. 

"We have not given in to the pressure of industry and government lobbying for a weak transparency regime", aldus rapporteur op dit onderwerp Arlene McCarthy. 

Daarnaast stemde de juridische commissie in met een ontwerpverslag over een richtlijn die de huidige jaarrekeningrichtlijnen moet gaan vervangen. Belangrijk doel van de nieuwe richtlijn is administratieve lastenverlichting voor mkb-bedrijven. 

Commissievoorzitter Klaus-Heiner Lehne, rapporteur op dit onderwerp: "Today's vote shows the EU's commitment to cutting the administrative burden for small and medium seized companies (SMEs). The vote is also a clear rejection of any attempt to introduce International Financial Reporting Standards (IFRS) for SMEs, as they rather provide a platform for accounting tricks than a basis for accurate financial statements".

Het amendement voor afschaffing van de controleplicht voor middelgrote ondernemingen, dat was voorgesteld door de Britse regering en werd ingebracht door europarlementariër Sajjad Karim, haalde het echter niet. 

Volgens Philip Johnson, president van de Europese koepel van beroepsorganisaties van accountants FEE, had het aannemen van het amendement een "significant step backwards for the internal market" betekend, zo meldt de nieuwssite van het Britse accountantsinstituut ICAEW. 

"Investors willing to support the real backbone of the European economy, SMEs, would face a totally fragmented landscape across Europe regarding the quality and reliability of financial information."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.