Nieuws

Pilot KPMG met ondernemingsspecifieke verklaring

Bij KPMG loopt een pilot om de nieuwe ondernemingsspecifieke controleverklaring gebaseerd op de IAASB-voorstellen te bespreken met commissarissen en bestuur van een aantal klanten van het kantoor.

KPMG geeft daarmee gehoor aan een oproep van Eumedion. De koepel van institutionele beleggers sprak in een brief van 7 oktober zijn waardering uit over het initiatief van veel externe accountants om tijdens de aandeelhoudersvergaderingen van 2013 een uitgebreide mondelinge presentatie te houden.

Als vervolg op dit initiatief om de communicatie tussen de externe accountant en de primaire gebruikers van de jaarrekening te verbeteren, roept Eumedion accountants op om de controleverklaring over 2013 meer ondernemingsspecifiek te maken door informatie op te nemen over de belangrijkste risicogebieden voor materiële afwijkingen in de jaarrekening, conform Brits voorbeeld.

Het Britse initiatief is gestart in navolging van een project van de internationale regelgever voor controlestandaarden (IAASB). De IAASB heeft een concept-standaard uitgegeven waarin onder meer de verplichting is opgenomen om in de verklaring te rapporteren over ondernemingsspecifieke aandachtsgebieden en heeft accountantskantoren en aangesloten beroepsorganisaties (in Nederland de NBA) gevraagd om de nieuwe verklaring in 2013 te testen.

KPMG heeft Eumedion onlangs in een schriftelijk reactie laten weten deze handschoen graag op te pakken. "Wij hebben een pilot lopen om de nieuwe ondernemingsspecifieke verklaring te bespreken met de commissarissen en het bestuur van een aantal van onze klanten. De nieuwe standaard die daarmee wordt ontwikkeld, kan naar verwachting navolging vinden bij andere beursgenoteerde ondernemingen."

Het is volgens KPMG daarvoor wel belangrijk dat de NBA duidelijkheid verschaft over de ruimte die de huidige beroepsregels bieden voor de nieuwe ondernemingsspecifieke verklaring, zodat het mogelijk is om desgewenst bij jaarrekeningen van beursfondsen die meedoen aan de test, de nieuwe controleverklaring gebaseerd op de IAASB-voorstellen te verstrekken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.