Nieuws

Accountant actiever tijdens aandeelhoudersvergadering

Accountants geven tijdens aandeelhoudersvergaderingen steeds vaker een toelichting op hun controle. Een eerdere oproep aan accountants door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) lijkt daarmee effect te hebben.

Dat blijkt uit onderzoek door de NBA. De accountant was dit jaar aanwezig bij 99 procent van de aandeelhoudersvergaderingen (AvA) van Nederlandse beursfondsen. In 2005 was dat nog 83 procent.

In 2013 verzorgde 58 procent van de accountants tijdens de AvA een presentatie, waarin met name werd ingegaan op de controleaanpak en de afgegeven verklaring. De aandeelhouders stelden in 70 procent van de gevallen vragen aan de accountant over zijn bevindingen. In 2006 was dat nog maar bij 21 procent het geval.

Vrijwel alle beursfondsen moeten de komende jaren wisselen van accountantskantoor. Omdat aandeelhouders de accountant benoemen, mag verwacht worden dat zij meer belangstelling hebben voor de aanpak en bevindingen van de accountant.

De VEB riep in januari 2013 de grootste accountantskantoren en de NBA op om in de AvA meer uitleg te geven over de accountantscontrole. Uit het NBA-onderzoek blijkt dat deze oproep navolging heeft gekregen. Nog niet alle door de VEB genoemde aandachtspunten komen echter al voldoende uit de verf. Zo verstrekt de accountant nog nauwelijks informatie over de toon aan de top van de onderneming.

De onderzoekers bevelen ondernemingen aan de aanwezigheid van de accountant altijd te melden bij aanvang van de AvA en aan te geven waarover deze kan worden bevraagd.

Daarnaast wordt accountants aanbevolen in de AvA altijd een relevante presentatie te geven, die ook wordt gepubliceerd op de website van de onderneming.

De onderneming dient in de AVA de belangrijkste bevindingen van de accountant toe te lichten, zodat de accountant kan volstaan met een bevestiging van de juistheid.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.