Nieuws

Accountantskantoren testen nieuwe verklaring

De verklaring van de accountant gaat meer zeggen over de opzet van de controle bij ondernemingen. Als onderdeel van een pilotproject gaan grote accountantsorganisaties dit najaar een meer informatieve controleverklaring testen bij hun klanten.

De pilot is een initiatief van de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB). Beroepsorganisatie NBA coördineert de Nederlandse deelname aan de pilot, die is gebaseerd op eerdere controles over het boekjaar 2012.

De nieuwe verklaring biedt informatie over de belangrijkste aandachtspunten in de controle ('key audit matters') en over de wijze waarop de controle is opgezet. ‘Gebruikers hebben behoefte aan meer informatie', aldus NBA-voorzitter Huub Wieleman. 'In internationaal verband is daarom gewerkt aan een meer informatieve controleverklaring, die ook iets zegt over de aanpak van de controle'. 

De NBA heeft accountantsorganisaties met een zogenoemde oob-vergunning (organisaties van openbaar belang) gevraagd om hun ervaringen met de nieuwe verklaring te delen. De NBA zal die ervaringen bundelen en doorgeven aan de internationale opstellers van het nieuwe verklaringenmodel.

Ook zullen de ervaringen worden gedeeld met de Nederlandse wetgever, toezichthouders en andere belanghebbenden.

Een aantal accountantsorganisaties overweegt als uitbreiding van de pilot ook al meer informatieve verklaringen te verstrekken bij een deel van hun controles over de jaarcijfers van 2013.

Begin 2014 zal de NBA de uitkomsten van het pilotproject publiceren. Bedoeling is om de nieuwe verklaring  via een zogenoemde audit alert in te voeren, waarbij het gebruik verplicht wordt gesteld bij controles over jaarrekeningen 2014 en daarna. Als de internationale standaarden dat vereisen zullen de Nederlandse regels eventueel later nog worden aangepast.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.