Nieuws

Reputatie accountant even goed of slecht als andere dienstverleners (video)

De reputatie van accountants in de buitenwereld is even goed of slecht als die van Shell en andere dienstverleners. Interne toezichthouders en autoriteiten zijn het meest kritisch.

Dat blijkt uit een onderzoek van Cees van Riel, hoogleraar corporate communicatie aan de Erasmus Universiteit, in opdracht van de NBA.

De spontane associaties van de respondenten zijn opvallend positief. De controlerend accountant is betrouwbaar, eerlijk, onafhankelijk en een vertrouwenspersoon.

Bij doorvragen blijken de stakeholders die het dichtst bij de accountant staan, zoals commissarissen en autoriteiten, het meest kritisch. Gebruikers van verklaringen, het publiek en studenten zijn positiever. De studenten zijn overigens erg kritisch over de slechte work life balance.

De kwaliteiten van de controlerend accountant worden in het algemeen positief beoordeeld. Maar met name de autoriteiten zijn kritisch over de onafhankelijkheid en objectiviteit van de controlerend accountant. Van Riel: "Positief is dat er een behoorlijke klanttevredenheid is".

De grootste kritiekpunten onder respondenten zijn:

  • de prijs-kwaliteitsverhouding;
  • te weinig inspelen op klantbehoefte;
  • de manier van communiceren.

De reputatie van kantoren (als collectief) is het slechtst. De NBA scoort tien punten hoger dan de kantoren. Ook op dit punt zijn de interne toezichthouders en autoriteiten het meest kritisch, maar geven nog altijd een zes min. De individuele accountant krijgt een zesje. Dat de kantoren lager scoren is volgens Van Riel te wijten aan het 'tandartsenprobleem': ze doen allemaal pijn, alleen de mijne niet.

Overigens beklemtoont Van Riel dat de reputatie van accountants niet slechter is dan die van andere beroepsgroepen, zoals belastingadviseurs, advocaten en tandartsen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.