Nieuws

Budget lokale rekenkamers te krap

Het gemiddelde budget van de lokale rekenkamers is te krap om na 2015 de fors groeiende uitgaven te controleren.

Dit meldt Binnenlands Bestuur op de website. Volgens het artikel wil de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) geen harde ondergrens voorschrijven, ‘maar één euro per inwoner is te weinig'.

Eén euro per inwoner was gemiddeld het bedrag dat gemeenteraden jaarlijks ter beschikking stellen aan hun rekenkamers opdat die de gemeentelijke uitgaven kunnen controleren op rechtmatigheid en doelmatigheid. Door de druk op gemeenten om te bezuinigen, is dat bedrag de laatste jaren volgens de NVVR zelfs ‘ietsje minder' geworden. "Het is wat minder meegegaan met de inflatie", aldus NVRR-bestuurslid Ans Hoenderdos.

De overheveling van rijks- en provincietaken richting gemeenten - waarmee naar schatting een bedrag is gemoeid van 16 miljard euro - betekent een verhoging van het gemeentelijke budget met 40 procent. "Bij de instelling van de rekenkamers is er een vuistregel gehanteerd van één euro per inwoner. Je kunt je nu afvragen, met de nieuwe taken die op gemeenten afkomen, of dat nog voldoende is."

Vorige maand riep de NVRR minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken al op 'het controlegat' te dichten dat zou ontstaan door de decentralisering van bestedingen in het sociale domein. De democratische controle op de juistheid van die bestedingen - in totaal ruim 16 miljard euro - zou gevaar lopen omdat de bevoegdheden van rekenkamers en rekenkamercommissies te beperkt zouden zijn.

De budgetten voor lokale rekenkamers en rekenkamercommissies staan al enige tijd ter discussie. In mei van dit jaar antwoordde Plasterk op Kamervragen dat gemeenten een rekenkamer ‘moeten' hebben. "Niet alleen omdat dit in de wet staat, maar omdat het belangrijk is. De rekenkamer vormt een wezenlijk onderdeel van het gemeentelijke bestel. Dat belang wordt versterkt door het proces van de decentralisatie. (...) Daar waar gemeenten niet de omvang hebben om een goede rekenkamer te hebben, zal men moeten besluiten tot een gemeenschappelijke rekenkamer."

In dwang- of sanctiemaatregelen om het voldoen aan de rekenkamerverplichting af te dwingen zei hij echter niet te geloven. "Gemeenten moeten overtuigd zijn van het belang."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.