Nieuws

Economische Commissie EP stemt tegen verplichte roulatie

De commissie van Economische en monetaire zaken van het Europese Parlement heeft de voorstellen voor verplichte roulatie van accountantskantoor bij organisaties van openbaar belang (oob's) verworpen. De commissie wil in plaats daarvan elke zeven jaar een verplichte aanbesteding.

Dat meldt Economia, de nieuwssite van de Britse beroepsorganisatie ICAEW.

Bij die aanbesteding is een belangrijke rol weggelegd voor de auditcommissie van de onderneming. Die zou de kwaliteit van de kantoren die meedingen naar de opdracht moeten beoordelen en een aanbeveling moeten doen over de keuze. Minimaal twee kantoren moeten meedingen naar de opdracht. De auditcommissie zou vervolgens een onderbouwde voorkeur moeten uitspreken.

De commissie verwierp ook het voorstel voor een totaalverbod op adviesdiensten en een afgebakende lijst van auditgerelateerde diensten die wel mogen worden verleend. De commissie wil in plaats daarvan een lijst van niet-toegestane diensten zoals die in de Code of Ethics van de IFAC is opgenomen.

Daarin staat dat het met het oog op de ontwikkelingen in de financiële markten en op het gebied van ict onmogelijk is een sluitende lijst van adviesdiensten op te stellen die zijn toegestaan bij een controleklant. Accountantskantoren zouden daarom telkens bij het overwegen van het verlenen van een adviesdienst aan een controleklant moeten bepalen of die dienst een bedreiging vormt voor de onafhankelijkheid.

Als het aan de commissie ligt komen de wijzigingen van de regels voor de Europese auditmarkt met betrekking tot oob's ook niet in een verordening te staan, zoals eurocommissaris Barnier heeft voorgesteld, maar in een richtlijn. Volgens rapporteur Kay Swinburne van de commissie krijgen lidstaten zo meer ruimte voor de invulling van de nieuwe regels "allowing for differences in cultures of regulation and supervision as well as more evolution of the specific requirements over time".

De Juridische commissie van het Europese Parlement, de verantwoordelijke commissie op dit dossier, zou volgende week dinsdag over de voorstellen voor hervorming van de auditmarkt stemmen, maar die stemming wordt waarschijnlijk verplaatst naar april. De plenaire stemming in het Europese Parlement vindt pas na de zomer plaats.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.