Nieuws

Turbulent mbo heeft daadkrachtig bestuur en toezicht nodig

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft daadkrachtige bestuurders nodig, die een professionele financiële functie weten te verbinden aan het organiseren van goed onderwijs. De samenstelling van het bestuur moet passen bij de complexiteit en diversiteit van de school. Dat stelt de NBA in een publieke managementletter voor het mbo.

De rol van de raad van toezicht als tegenspeler van het bestuur wordt bij veel mbo-scholen onvoldoende waargemaakt. Raden van toezicht dienen daarom, naast kennis van onderwijs, ervaring te hebben op gebieden als financiering, vastgoed en bedrijfsvoering. Het verslag van de raad van toezicht moet ook meer informatie bieden.

Het risicomanagement van mbo-instellingen moet beter worden georganiseerd. Risico's en daarvoor getroffen beheersmaatregelen horen goed te worden besproken in de scholen, met verantwoording in bijvoorbeeld een In Control Statement.

Accountants moeten niet alleen de jaarrekening controleren, maar meer invulling geven aan hun signalerende functie. De NBA pleit ervoor dat accountants geconstateerde tekortkomingen kunnen melden bij de Onderwijsinspectie.

De eisen die aan mbo-instellingen worden gesteld zijn steeds hoger. Tegelijk krijgen scholen minder subsidie en hebben ze last van de crisis, wat dwingt tot efficiënte bedrijfsvoering. Vooral de laatste jaren is sprake van snel wijzigende regelgeving, bezuinigingen, regionale, onderwijskundige en organisatorische veranderingen en een onzekere toekomst. Enkele grote mbo-instellingen zijn betrokken geweest bij spraakmakende incidenten.

Het mbo telt in Nederland 523.000 leerlingen, 55.000 werknemers en 1.300 opleidingen bij 70 scholen. Er wordt jaarlijks 4 miljard overheidssubsidie aan besteed. Het onderwijs heeft een sterke band met het bedrijfsleven, vooral met het mkb.

De publieke managementletter 'Besturen, een vak apart' is onderdeel van een reeks publicaties waarin signalen en aanbevelingen aan bepaalde sectoren worden afgegeven. De NBA bracht eerder publieke managementletters uit over onder andere Zorg, Vastgoed, Glastuinbouw, Gemeenten en Goede doelen.

Download de publieke managementletter

Meer informatie

Zie ook:

  • het nieuwsbericht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 'Eerder ingrijpen bij falend onderwijsbestuur' en de bijbehorende brief aan de Tweede Kamer 'Kamerbrief versterking bestuurskracht onderwijs'. Deze brief wordt ook genoemd in de reactie van het ministerie die is opgenomen in de publieke managementletter;
  • het Onderwijsverslag 2011/2012 van de Onderwijsinspectie, waarin ook de rol van het bestuur aan de orde komt (signaal 1 in de publieke managementletter);
  • de behandeling van het onderwerp in de commissie Onderwijs in de Tweede Kamer, op 27 mei 2013.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.