Nieuws

Google en Ernst & Young op het matje om valse fiscale verklaring in Engeland

Google en Ernst & Young moeten zich bij een parlementaire commissie in Engeland verantwoorden. Google zou hebben gelogen over advertentieomzet in Ierland. In werkelijkheid zou het salesteam uit Londen opereren, zonder dat Google hierover belasting afdraagt in Engeland.

Ernst & Young moet verklaren wat haar rol hierin was als controlerend accountant.

Google en Ernst & Young moeten zich verantwoorden over deze kwestie bij Public Account Committee (PAC), een parlementaire commissie voor overheidsuitgaven. Eind vorig jaar verklaarde Google dat het salesteam voor advertentieverkoop in Dublin zat. Daardoor vielen de advertentie-inkomsten niet onder het Britse fiscaal regime.

Daardoor betaalde Google weinig belasting, vanwege het fiscaal vriendelijk klimaat in Ierland. Tegenover de inkomsten in Engeland van 18 miljard dollar, stond een belastingafdracht van 16 miljoen dollar.

Maar persbureau Reuters ontdekte onlangs dat het verkoopteam van Google gewoon in Londen opereert. Reuters ontleende de informatie aan de website van Google zelf, klanten en voormalige medewerkers van Google. Zo zou Google personeelsadvertenties hebben geplaatst op haar Engelse website, waarin de functieprofielen verwezen naar verkoop van advertenties.

Reuters gebruikte ook social media om de onthulling kracht bij te zetten. Zo ontdekten de onderzoekers dat 150 profielen van Google-medewerkers op LinkedIn melding maakten van verkoopactiviteiten in Londen.

Zodra de verkoopactiviteiten in Engeland worden ontplooid, moet een bedrijf ook belasting betalen over de in Engeland geboekte omzet. Als blijkt dat Google inderdaad advertenties verkocht vanuit Engeland, kan het rekenen op een stevige naheffing van de Engelse fiscus.

Zowel Google als Ernst & Young stonden al eerder tegenover de PAC. In november verklaarde Matt Brittin, de Europese baas van Google, tegenover de PAC dat het bedrijf geen enkele advertentie verkocht vanaf Britse bodem.

Ernst & Young was samen met de overige big four in januari bij de PAC om zich te verantwoorden voor hulp bij belastingontwijking. Van Ernst & Young wil de parlementaire commissie dit keer weten wat de rol van de accountant in deze kwestie was.

Eerder had John Dixon, hoofd tax policy van Ernst & Young in Engeland, tegen de PAC verklaard dat controlecliënten worden bezocht om na te gaan of er voldaan werd aan de Britse belanstingwetgeving. Ernst & Young heeft nog niet op de recente berichtgeving gereageerd.

PAC-voorzitter Margaret Hodge stelt Google in staat om een toelichting te geven op het verschil tussen verklaring in november en het door Reuters vergaarde bewijsmateriaal. "We will need to very quickly call back the Google executives to give them a chance to explain themselves and to ensure that actually what they told us first time around is not being economical with the truth."

Google ontkent een valse verklaring te hebben afgelegd tegen de parlementaire commissie. "We comply with all the tax rules in the UK", aldus Peter Barron, directeur communicatie van Google. Maar een Engelse zakenpartner heeft verteld dat hij jarenlang zaken deed met Google-medewerkers in Engeland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.