Nieuws

Nieuwe namen in Top 50 Accountants in business

Voor de zevende maal inventariseerde Accountant de Top 50 van 'hoogste' accountants in business. Die telt in 2013 zestien nieuwe namen, onder wie een AA en een derde vrouw.

Welke accountants in business werken in de hoogste bestuursfuncties bij de grootste ondernemingen? Accountant inventariseerde in het juninummer voor de zevende maal de vijftig accountants in het hoogste bestuursorgaan van de grootste ondernemingen.

De top tien binnen die lijst vertoonde de afgelopen jaren soms nauwelijks verschuivingen, maar telt dit jaar vijf nieuwe namen, van wie twee 'echte' nieuwkomers: Huub Arendse en Rob Ruijter.

Arendse was tot 1 april 2013 partner bij KPMG en werd per die datum benoemd tot chief financial officer (cfo) van verzekeringsgroep Achmea. Daarmee belandt hij meteen op een tweede positie. Rob Ruijter trad per 1 april 2013 toe tot de raad van bestuur van VION Holding en komt daarmee binnen op negen.

Hoogste nieuwe naam in de top tien is die van Marcel Smits. Als ceo van het Amerikaanse Sara Lee stond hij vorig jaar nog op een twaalfde positie maar door zijn benoeming in april 2013 tot cfo van het eveneens Amerikaanse agri- en foodconcern Cargill belandt hij met grote afstand op nummer één. Voordat Smits in 2009 vertrok naar Sara Lee was hij in Nederland onder meer cfo van KPN.

Frank Dorjee, de vijfde uit het rijtje nieuwe top-tien-noteringen, is net als Smits een oudgediende in de lijst. Na de overname kabelproducent Draka, waar Dorjee ceo was, door de Italiaanse beursgenoteerde Prysmian Group, steeg hij dit jaar met elf plaatsen naar een tiende plaats. Bij Prysmian is Dorjee nu chief strategy officer.

Belangrijkste vertrekker uit de top tien is Jan Nooitgedagt. De ex-topman van Ernst & Young voerde als cfo van Aegon de afgelopen jaren de ranglijst aan, maar eind 2012 maakte de verzekeraar bekend dat Nooitgedagt (59) aan het eind van zijn termijn zou terugtreden.

Ook Ton Vernaus, als cfo van de eerdergenoemde VION Food Group in 2012 nog op nummer zeven, verdween uit de lijst, door zijn vertrek per 1 april 2013.

Jacques Koenen, vorig jaar nog op acht, vertrok per 1 mei 2012 als financieel directeur bij zorgverzekeraar CZ en werkt sindsdien als zelfstandig adviseur.

Eén accountant in business verdween uit de bovenste tien door verandering van baan: Gerard van Olphen. Hij verruilde per 1 februari 2013 zijn positie als cfo van Achmea voor die van ceo bij het door financiële problemen geplaagde SNS Reaal. Daarmee zakte hij niet alleen in salaris (zoals in de pers breed is uitgemeten) maar ook in deze ranglijst, van nummer twee naar zeventien.

Een van de opvallendste nieuwe namen in de lijst als geheel is die van John Eijgendaal op nummer 33. Eijgendaal is sinds 1999 financieel directeur van Aalberts Industries en sinds 2009 cfo en hij is de eerste en enige AA (accountant-administratieconsulent) in deze Top 50.

De enige andere AA die aan de selectiecriteria voldoet is, net als in 2012, cfo John Van de Rijdt van Ewals Holdings. Maar de omzet van dat bedrijf brengt hem niet op een plek bij de bovenste vijftig (65).

Een andere opvallende naam is die van Petri Hofsté op nummer 50. Hofsté is afkomstig van De Nederlandsche Bank, werkte daarvoor bij ABN AMRO en RBS en was voordien partner bij KPMG. Met haar benoeming per 1 februari 2013 als chief financial & risk officer bij uitvoeringsorganisatie APG (Algemene Pensioen Groep), komt het aantal vrouwen binnen de top 50 op drie. Ook binnen de Top 20 van hoogste accountant-commissarissen maakte ze dit jaar haar entree, op nummer twintig.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.