Nieuws

Nieuwe onafhankelijkheidsregels: tóch rule-based?

"Als je klant je mee uit eten neemt, ga je dan na afloop vragen: wat heeft het gekost? En als het meer dan 50 euro is, moet je dan zelf de rekening betalen?"

Aldus een vraag tijdens de discussiebijeenkomst voor kleine accountantskantoren over de voorgenomen nieuwe onafhankelijkheidsregels. De aanwezigen waren duidelijk: het moet om het principe gaan, niet om het bedrag.

De Ledengroep Openbaar Accountants ontving op 17 juli mkb-accountants die graag het gesprek aangingen over de 'Conceptverordening inzake de Onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten'.

De NBA heeft gekozen voor één document voor alle accountants. Want waarom, stelde Peter Eimers, voorzitter van het Adviescollege voor Beroepsreglementering, zou assurance op een jaarrekening anders zijn dan assurance op bijvoorbeeld mvo? En is 'oob-assurance' een andere assurance dan 'mkb-assurance'? Nee. En dat zou ook niet uit te leggen zijn aan het maatschappelijk verkeer.

Onafhankelijkheid is onafhankelijkheid en assurance is assurance, dat leek geen punt van discussie. Maar wordt het mkb niet stiekem tóch een beetje opgezadeld met rule based-regelgeving?

Tijdens de discussie die volgde, kwam die 50 euro vaak terug. Geschenken tot dat bedrag kunnen probleemloos geaccepteerd worden, daarna is goedkeuring en registratie vereist. "Een bedrag noemen is zo'n onzin!", vond een van de aanwezigen, "En wat maakt het aan vastleggen los?"

Ook de bepaalde '15 procent' onder de noemer 'Vergoedingen' kreeg kritiek. Als de ontvangen vergoeding van een onderneming twee jaar achtereen meer dan 15 procent van de omzet van de accountantspraktijk omvat, moet er een opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling plaatsvinden.

"Waar komt die 15 procent vandaan?", vroeg iemand zich af. Eimers: "Daar sluiten we aan bij internationale regelgeving."

En hoe zit het met de zeven jaar waarna óók een mkb-accountant zich volgens de conceptverordening zou moeten afvragen of hij nog wel scherp genoeg is na zo'n langdurige relatie met een klant?

Als je bedragen, percentages en termijnen gaat noemen, schuift het echt op naar 'rule based', vonden sommigen: "En kunnen we het daarmee beter aan het maatschappelijk verkeer uitleggen? Wel of niet objectief zijn hangt niet af van 50 euro."

Anderen juichten de ‘rule-based-achtige elementen' juist toe: "Het maatschappelijk verkeer vinkt wél af!"

Dirk ter Harmsel, vicevoorzitter NBA-bestuur, gaf aan dat het bestuur staat te springen om reacties van de leden: "Laat ons vooral weten wat anders moet, we horen heel graag alternatieve voorstellen. En ook als u het ermee eens bent, horen we dat graag." Hij bedankte de aanwezigen na afloop voor een 'mooie, open discussie'.

Reageren op de conceptverordening inzake de Onafhankelijkheid kan tot 2 september 2013.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.