Nieuws

Tweede doorbraak gloort in Chinees-Amerikaans dispuut controledossiers

De Chinese financiële toezichthouder gaat controledossiers over een Chinees beursfonds overhandigen aan de Amerikaanse toezichthouders SEC en PCAOB.

Dat heeft een woordvoerder van de China Securities Regulatory Commission (CSRC) bevestigd, meldt persbureau Reuters. Om welk bedrijf het gaat is onbekend.

Amerikaanse autoriteiten pogen al jaren controledossiers in handen te krijgen van Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS na een reeks gevallen van jaarrekeningfraude. Tot voor kort weigerde de Chinese autoriteiten elke medewerking.

In mei bereikte accountantstoezichthouder PCAOB al een akkoord met de Chinezen over inzage, onder voorwaarden, in controledossiers van bedrijven waar mogelijk sprake is van fraude.

De CSRC is nu ook bereid om dossiers over te dragen aan beurswaakhond SEC, aldus de woorvoerder. Dat zou een veel breder onderzoek mogelijk maken, aangezien de PCAOB alleen toezicht houdt op accountants, en niet op de bedrijven zelf.

Volgens Reuters toont de stap de bereidheid van China de samenwerking met de Amerikanen te verbeteren, en valt het samen met bilaterale economische onderhandelingen op hoog niveau in Washington. "It could also help restore confidence in China-based companies listed on U.S. exchanges and make it easier for firms in China to start tapping American capital markets again."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.