Nieuws

VEB eist meer informatie van accountants

Aandeelhoudersvereniging VEB wil dat accountants beleggers beter informeren over de bedrijven die zij controleren.

Op de wensenlijst staan uitgebreidere controleverklaringen, betere aanwezigheid op aandeelhoudersvergaderingen en verantwoording over de controle.

Deze wensen heeft de VEB verwoord in een brief die gisteren is verstuurd aan de big four, BDO en Mazars. De beleggersvereniging spreekt hier de verwachtingen uit die zij dit jaar heeft over accountants.

Zo dringt de VEB aan op een uitgebreide, bedrijfsspecifieke controleverklaring. Daarin zouden accountants een overzicht moeten geven van de belangrijkste bevindingen van de controle: de hoofdpunten van de management letter en het accountantsverslag.

"Voorts dient de uitgebreide controleverklaring de belangrijkste aanbevelingen aan het management en de commissarissen te bevatten", aldus de VEB. "Het spreekt voor zich dat de accountant in de daaropvolgende jaren rapporteert op welke wijze en in welke mate de onderneming opvolging heeft gegeven aan zijn aanbevelingen ."

"Als de beursvennootschap de aanbevelingen van de accountant naast zich neerlegt, dient het maatschappelijk verkeer daarvan op de hoogte te worden gesteld."

Een ander aandachtspunt van de VEB is de controle van het jaarverslag door de accountant. De rol die de accountant hierbij speelt is volgens de VEB onderbelicht. "Hij dient te controleren in hoeverre het jaarverslag verenigbaar is met hetgeen in de jaarrekening staat opgenomen."

"Veel accountants vatten dat aldus op dat zij het jaarverslag slechts beperkt hoeven te controleren en alleen dienen in te grijpen bij evidente onjuistheden. Voor de VEB is een dergelijke, beperkte toets van het jaarverslag onvoldoende."

De VEB wil ook graag dat de accountant nadrukkelijker in beeld is op aandeelhoudersvergaderingen. "De ervaring leert dat de accountant niet altijd de gehele AvA aanwezig is", zo stelt de VEB. "Gezien zijn correctieplicht tijdens de AvA is dit niet wenselijk. Als de accountant meent de AvA eerder te moeten verlaten, zal de VEB naar de reden daarvan vragen."

Ten slotte wil de VEB ook meer duidelijkheid over de werkwijze tijdens de controles. Als de accountant niet zelf een boekje hierover open doet, dan zal de VEB zelf met specifieke vragen komen.

De beleggersvereniging heeft daartoe een 'niet-limitatieve' lijst van mogelijke vragen opgesteld en in de brief opgenomen. De onderwerpen variëren van de scope van de accountantscontrole tot een waardeoordeel over de manier waarop de directie goodwill heeft gewaardeerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.