Nieuws

Onvoldoende controle-informatie: 285.000 euro boete

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan de maatschap Baat accountants en adviseurs een bestuurlijke boete van 285 duizend euro opgelegd, voor tekortkomingen in controledossiers die in 2010 en 2011 zijn geconstateerd.

De boete is op 16 december 2014 opgelegd, zo maakte de AFM vandaag bekend. In 2010 onderzocht de toezichthouder vijf wettelijke controledossiers waarin een accountant van Baat de controleverklaring had afgegeven. Diverse tekortkomingen werden geconstateerd. Een jaar later beoordeelde de AFM op verzoek van Baat nog eens twee andere dossiers, waarbij in een ervan opnieuw ernstige tekortkomingen werden vastgesteld.

Het betreft over het algemeen het verkrijgen van ontoereikende controle-informatie, maar in twee van de zes 'onvoldoende' dossiers werd ook nagelaten extra controleactiviteiten uit te voeren terwijl er sprake was van 'gebeurtenissen of omstandigheden die twijfel kunnen doen ontstaan over de mogelijkheid tot duurzame voortzetting van de bedrijfsactiviteiten van de gecontroleerde instelling'.

De AFM heeft op grond van deze onderzoeken geoordeeld dat Baat niet aan haar zorgplicht heeft voldaan: in de periode tussen 29 januari 2010 en 7 juni 2011 heeft Baat er onvoldoende voor gezorgd dat haar accountants de voor hen geldende beroepsregels over vakbekwaamheid naleefden. Daardoor heeft Baat artikel 14 van de Wet toezicht accountantsorganisaties overtreden.

Voor zo'n overtreding van de zorgplicht gold toentertijd een basisboetebedrag van vijfhonderduizend euro. Inmiddels is dat bedrag verhoogd tot twee miljoen euro. Bij het bepalen van de boetehoogte voor Baat heeft de AFM zich echter mede laten leiden door de omvang van het kantoor (zes vestigingen, in Limburg en in Maasmechelen (B)) en door de (lange) behandeltermijn van dit dossier, aldus de toezichthouder.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.