Nieuws

Rechter VS akkoord met schikking Ahold

Een Amerikaanse rechter heeft zijn definitieve zegen gegeven aan een schikking van US Foodservice en diens voormalige moederbedrijf Ahold met een groep eisers ter waarde van 297 miljoen dollar (239,6 miljoen euro).

Dat werd woensdag bekendgemaakt.

US Foodservice, inmiddels omgedoopt tot US Foods, is een Amerikaanse leverancier van voedingsmiddelen, die vooral restaurants, hotels en ziekenhuizen als klanten heeft. In de zogeheten 'class action'-zaak werd het bedrijf er van beschuldigd tussen 1998 en 2005 te hoge kostprijzen te hebben berekend op goederen die het bedrijf aan zijn klanten verkocht. Daarmee zou de voormalige dochter van Ahold zowel de overeenkomsten met de klanten als de wet tegen afpersing en corruptie (RICO) hebben geschonden.

Ahold meldde in mei dit jaar al dat het een schikking had getroffen en nam in het eerste kwartaal van het jaar daarvoor een voorziening van 215 miljoen euro. Het concern dacht destijds dat de betaling "eind 2014 of begin 2015" zou plaatsvinden.

US Foodservice was de spil in een boekhoudschandaal bij Ahold aan het begin van deze eeuw. Het bedrijf, dat in 2007 van de hand werd gedaan, bracht zijn Nederlandse moederconcern in grote verlegenheid toen in 2003 bleek dat het de financiële resultaten stukken mooier had voorgesteld dan ze waren. Ook bij enkele andere buitenlandse dochtermaatschappijen van Ahold bleken de boeken niet helemaal te kloppen en de beurskoers kelderde.

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.