Nieuws

Tuchtrecht: Accountants Rynart en Philips Pensioenfonds met schrik vrij

De klachten tegen de accountants van Rynart Transport en het Philips Pensioenfonds zijn toch te laat ingediend en dus niet-ontvankelijk. Dat zegt het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Daarmee zijn de waarschuwing van de PPF-accountant en de doorhaling van één van de Rynart-accountants van de baan. De gewaarschuwde Rynart-accountant is niet in hoger beroep gegaan. Diens waarschuwing is definitief.

De Accountantskamer legde de twee accountants, die de boeken van Rynart ten onrechte goedkeurden, twee jaar geleden een waarschuwing respectievelijk een tijdelijke doorhaling van twee maanden op. De Accountantskamer ging in die uitspraak uitgebreid in op de vraag of de klacht nu wel of niet op tijd was ingediend.

Volgens de Accountantskamer gaat de verjaringstermijn lopen op het moment dat de klager het omstreden handelen of nalaten constateert. Het afgeven van de goedkeurende verklaring bij de jaarrekening 2005 en de tussentijdse rapportage van mei 2007 konden de klagers al eerder dan drie jaar voor het indienen van de klacht constateren. Op dit punt zijn de klachten daarom te laat ingediend.

Dat de accountant echter onvoldoende werkzaamheden heeft verricht voor die verklaringen, konden de klagers pas later constateren. Dit deel van de klachten was in de ogen van de Accountantskamer daarom wèl ontvankelijk.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft vandaag korte metten gemaakt met deze rekkelijke uitleg. Volgens het college kun je in veel gevallen al van een constatering spreken, voordat de klager beschikt over alle informatie die noodzakelijk is om een klacht aan de tuchtrechter te kunnen voorleggen.

Het college zegt daar nu bij dat een klager gewoon niet meer dan drie jaar de tijd heeft om een klacht in te dienen. Ook niet als hij een klacht pas nader kan concretiseren of onderbouwen naar aanleiding van of met feiten en omstandigheden die hem pas later bekend worden.

Het college heeft een gelijkluidende uitspraak gedaan in het hoger beroep van de accountant van het Philips Pensioen Fonds. Daarin legde de Accountantskamer de accountant een waarschuwing op, omdat hij onder meer te veel afging op de taxaties, die de beheerder van het getaxeerde vastgoed had laten uitvoeren.

De uitspraak van het college betekent dat de tijdelijke doorhaling en de waarschuwingen ten onrechte zijn opgelegd. De gewaarschuwde accountant van Rynart is echter niet in hoger beroep gegaan, zodat diens maatregel overeind blijft.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.