Nieuws

'Persoonlijk investeringsfonds KPMG-partners kan niet meer onder huidige regels'

De investeringsvennootschap van KPMG-bestuurders die in conflict raakte met de gemeente Blaricum heeft niets onoorbaars gedaan. Toch zou zo'n investeringsgroep van KPMG-partners nu niet meer toelaatbaar zijn voor de organisatie.

Dat zegt woordvoerder Eric Bouwmeester van KPMG in een reactie op de berichtgeving over de vastgoedruzie tussen de gemeente Blaricum en een aantal KPMG-partners. De Telegraaf schreef vanmorgen over dit conflict.

"Als we naar deze zaak kijken met de ogen van vandaag, dan zouden we een dergelijk initiatief waarbij partners samen optrekken om met vreemd vermogen in vastgoedprojecten te investeren, geen goed idee meer vinden."

Het soortgelijk initiatief waarover de Telegraaf berichtte, was echter een aantal jaren geleden wel toegestaan, aldus Bouwmeester. "Het paste in de regelgeving van toen. Er is hierover maximale transparantie geweest. We wisten ervan. Er is nooit iets onoorbaars gebeurd."

"Maar sindsdien zijn de inzichten over hoe om te gaan als organisatie en hoe mensen daarin zich dienen te gedragen in een versnelling geraakt. Compliance is een levend iets en dat leidt tot steeds andere kaders voor toelaatbaar gedrag."

"Kijk je op die manier naar deze kwestie, dan is niet aan te raden als een grotere groep van onze partners zich als beleggers manifesteren. Ook al is het een privébelegging, het gaat in dit geval niet om beleggen met eigen geld maar om beleggen in vastgoed. We hebben net een vastgoedcrisis en een vastgoedfraude meegemaakt in Nederland. Dan past het niet als ons merk om ons op deze manier te laten zien in deze markt."

Overigens betreurt Bouwmeester de manier waarop de berichtgeving tot stand is gekomen in de Telegraaf. "Het is een bekende zaak en er zijn veel anonieme bronnen aan het woord gelaten, waardoor er aandacht ontstaat voor vermeende bezigheden in plaats van wat er echt is gebeurd."

In een reactie op de website van KPMG op de publiciteit rond de vastgoedactiviteiten van hemzelf en een aantal partners, laat bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen zich in vergelijkbare termen uit als Bouwmeester: "In de huidige tijdgeest en met het voortschrijdende inzicht over wat we passend vinden, kom ik zelf ook tot de conclusie dat een initiatief zoals dat destijds is opgezet, nu geen goed idee meer zou zijn."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.