Nieuws

Beperkte inzet Auditdienst Rijk voor onderzoek besteding subsidies

Ministeries die subsidieverstrekking willen onderzoeken, kunnen een beperkt aantal keren een beroep doen op de Auditdienst Rijk.

De interne auditdienst van de Rijksoverheid kwam onlangs in beeld toen minister Bussemaker van OCW onderzoek instelde naar de besteding van de subsidie die aan de Stichting Vrienden van de Gay Krant was toegekend. De Auditdienst Rijk ging hierover een gesprek aan met de accountant van de stichting. Die herriep daarop de eerder afgegeven goedkeurende verklaring voor de verstrekte subsidie.

"De accountantsverklaring is een voorwaarde voor subsidieverstrekking", zegt woordvoerder Job Slob van het ministerie van OCW. "Als er aanleiding is voor controle, dan kan daar een onderzoek naar worden uitgevoerd."

"De directies van ons ministerie hebben daarvoor een paar keer per jaar de mogelijkheid om gebruik te maken van de Auditdienst Rijk. We hebben ongeveer twaalf directies bij ons ministerie, maar die verstrekken niet allemaal subsidie."

"De Auditdienst Rijk werkt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Financiën. Het is belangrijk dat onderzoek naar het verstrekken van subsidie en de accountantsverklaring daarover zuiver moet blijven."

Het ministerie van Financiën wil geen informatie geven over het aantal keren dat de Auditdienst Rijk onderzoek instelt naar subsidies en het aantal keren dat daarbij is gesproken met accountants die subsidieverklaringen hebben afgegeven.

"Bij beantwoording van vragen hierover ontkom je er niet aan om over de onderzoeken van de Auditdienst te spreken, en de lijn is dat we daar geen uitspraken over doen", aldus een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.