Nieuws

Rechter VS verwerpt bezwaar PwC tegen claim MF Global

Een Amerikaanse rechter heeft een bezwaar van PwC verworpen tegen een claim van een miljard dollar wegens de ondergang van MF Global die de curator van het Amerikaanse handelshuis heeft ingediend.

PwC verzocht de rechter de claim nietig te verklaren door een beroep te doen op het rechtsbeginsel in pari delicto, wat inhoudt dat twee partijen die gelijke schuld dragen aan bepaald handelen, elkaar niet kunnen aanklagen.

Dit juridisch principe staat ook wel bekend als dirty hand doctrine. De curator die optreedt namens MF Global zou zich volgens PwC in deze situatie bevinden, omdat hij optreedt namens de onderneming, die zelf ook schuld heeft als het advies van PwC waar het in deze zaak om draait fout was.

MF Global kwam in problemen toen het voor meer dan zes miljard dollar obligaties van Europese probleemlanden kocht. Kredietbeoordelaars verlaagden daarop de rating van het bedrijf en het handelshuis ging in oktober 2011 failliet. Volgens de aanklacht heeft PwC wanprestatie geleverd door de advisering over en goedkeuring van de off balance-verwerking van het staatspapier.

De rechter wilde niet meegaan met de argumenten van PwC over de gelijkmatigheid van de schuld bij het advies. MF Global zou informatie geleverd kunnen hebben die PwC heeft gebruikt bij het advies, maar in de klacht van PwC staat niet dat het handelshuis zelf een actieve rol heeft gehad in dat advies.

"Nowhere does the Complaint suggest, or offer any facts to infer, that MF Global's officers participated in PwC' s formulation of its professional opinions other than to give PwC the information it requested to formulate those opinions. In other words, the Court cannot find, based on the face of the Complaint, that MF Global was a willing participant in any unlawful conduct embodied in PwC's opinions."

De interpretatie die PwC geeft van de pari delicto-doctrine zou accountants kunnen vrijwaren van de gevolgen van wanprestatie, zo motiveerde de rechter zijn beslissing.

"Under PwC's reasoning, the in pari delicto doctrine would insulate an auditor from liability whenever a company pursues a failed investment strategy after receiving wrongful advice from an accountant. Such a broad reading of the doctrine would effectively put an end to all professional malpractice actions against accountants."

De rechter moet nog andere door PwC ingebrachte bezwaren beoordelen, zoals het argument dat de curator niet heeft aangetoond dat het PwC-advies direct heeft bijgedragen aan het faillissement van MF Global.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.