Nieuws

Start ontwikkeling nieuw model accountantsopleiding

De in het voorjaar geconsulteerde Contourennota over vernieuwing van de opleiding en de kwalificatiestructuur voor toekomstige accountants is aangepast en door het NBA-bestuur en de CEA vastgesteld met als nieuwe titel 'Vakbekwaamheid Verzekerd'.

Differentiatie naar twee orientaties

Zoals al werd voorgesteld in de contourennota is de belangrijkste wijziging ten opzichte van de huidige opleidingen tot AA en RA de voorgestelde differentiatie in beide opleidingen naar twee oriëntaties: Assurance en Accountancy.

Hiermee wordt het in de toekomst voor studenten mogelijk een keuze te maken tussen deze twee afstudeerrichtingen. Vervolgens kunnen zij zich als accountant AA of RA, afhankelijk van de keuze voor HBO of WO, inschrijven in het accountantsregister. De aantekening dat de opleiding de bevoegdheid geeft wettelijke jaarrekeningcontroles te verrichten zal eventueel worden toegevoegd.

Overige aanpassingen aan de nota

Naar aanleiding van de reacties op de (vragen in de) Contourennota is de nota op meerdere onderdelen aangepast:

  • Er is een paragraaf over het beroepsprofiel in opgenomen;
  • De afbakening van assurance-werkzaamheden in de oriëntatie Accountancy is verder begrensd en verduidelijkt;
  • De beoogde inhoudelijke vernieuwing van het onderwijs is verder uitgewerkt;
  • Het voorstel voor een afzonderlijke oob-specialisatie is geschrapt en
  • De paragraaf over de titulatuur is aangepast.

Behoud van bestaande titels en titelbescherming

De nota Vakbekwaamheid Verzekerd is besproken met het ministerie van Financiën. Daarbij is geoordeeld dat het voorgestelde opleidingsmodel gerealiseerd kan worden binnen de huidige wettelijke kaders, dus met behoud van de bestaande titels en titelbescherming. Dit betekent dat een vlotte uitvoering van de voorgestelde maatregelen, waaronder het opstellen van nieuwe eindtermen, voor de beide opleidingsoriëntaties mogelijk is.

Nieuwe set eindtermen

De door de CEA ingestelde Stuurgroep Herziening Eindtermen, onder voorzitterschap van prof. dr. Philip Wallage RA, is hiermee inmiddels aan de slag gegaan. De stuurgroep heeft als doel in september 2015 een nieuwe (herziene) set van eindtermen te presenteren. Gelijktijdig wordt gewerkt aan een nieuw beroepsprofiel van de accountant. Dit beroepsprofiel zal in de ledenvergadering van de NBA worden vastgesteld.

Zoals in de nota Vakbekwaamheid Verzekerd is beschreven, wordt in een later stadium aandacht gegeven aan een eventuele aanpassing van de titulatuur, het voorgestelde licentiestelsel voor controlerend accountants en de nieuwe opzet/invulling van de permanente educatie voor accountants.

» Download de nota 'Vakbekwaamheid Verzekerd'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.