Nieuws

Mogelijke boekhoudfraude bij filmtak Alibaba

De filmproductiedivisie van de Chinese internetgigant Alibaba, die dit jaar zijn debuut wil maken op de beurs in New York, heeft mogelijk boekhoudkundige malversaties ontdekt.

Dat maakte Alibaba Pictures vrijdag bekend. Vanwege de mogelijke onregelmatigheden in de boeken wordt de publicatie van de halfjaarresultaten van Alibaba Pictures uitgesteld en is de handel in het aandeel geschorst gedurende verder onderzoek.

De filmdivisie stond voorheen bekend als ChinaVision Media Group. Alibaba nam in maart een belang van 60 procent in ChinaVision om zo toegang te krijgen tot de televisieprogramma's en films die het bedrijf maakt. De fraude zou hebben plaatsgevonden voor de overname van ChinaVision door Alibaba.

Alibaba gaat naar verwachting volgende maand naar de beurs. De beursgang van het bedrijf kan meer dan 20 miljard dollar opleveren, wat één van de grootste beursgangen ooit zou zijn. Ter vergelijking, via het handelsplatform van Alibaba worden meer goederen aan de man gebracht dan via de sites van eBay en Amazon samen.

Alibaba roerde zich de afgelopen maanden nadrukkelijk op de markt voor overnames en acquisities. Daarbij werden meer dan eens belangen genomen in bedrijven die buiten de kernactiviteiten van het internetconcern liggen, zoals de overname van de Chinese voetbalclub Guangzhou Evergrande in juni.

Marktkenners zetten openlijk hun vraagtekens bij de snelheid waarmee dergelijke deals beklonken worden. "Onder druk van de concurrentie worden sommige deals uitgebroed in tijdsbestek van een paar drankjes", stelt een analist in Hongkong. "Niet alle deals zijn even goed doordacht."

(Bron: ANP)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.