Nieuws

EY ontsloeg kwaliteitsarme accountants

Sinds 2010 past EY salariskortingen en zelfs ontslagen toe bij fouten in controledossiers. Een aantal accountants is de afgelopen jaren reeds ontslagen. Anderen kregen boetes opgelegd.

Dat schrijft EY in een brief aan de AFM die is opgenomen in het onderzoeksrapport dat de toezichthouder vorige week publiceerde. "In de afgelopen vier jaar hebben wij tientallen externe accountants beloond c.q. gesanctioneerd", zo schrijft EY. "Van een aantal accountants is vervroegd afscheid genomen."

"Het besef dat een commerciële prestatie nimmer een kwaliteitsdefect kan compenseren, is geheel helder en wordt breed gedragen binnen onze organisatie."

EY is het eerste grote accountantskantoor dat openlijk zegt accountants te hebben ontslagen vanwege een gebrek aan kwaliteit. Vorige week hintte ook bestuursvoorzitter Jan Hommen van KPMG op ontslag van kwaliteitsarme accountants, maar daaruit bleek niet dat deze sanctie reeds was uitgevoerd.

"Een ieder die onvoldoende of matig scoort in een individueel dossier moet zich hiervoor verantwoorden bij de beleidsbepalers en wordt gesanctioneerd", aldus EY. "De mogelijke sancties bestaan uit een normoverdragend gesprek, een lage kwaliteitsscore en een significant neerwaartse correctie op de beloning."

Naast sancties beloont EY de uitblinkers. De drie accountants en hun teams die zich op het gebied van kwaliteit het meest hebben onderscheiden, ontvangen een prijs.

EY had van de big four het minst aantal controledossiers die door de AFM als onvoldoende zijn beoordeeld (drie). Zelf stelt het kantoor dat uit interne internationale kwaliteitsonderzoeken is gebleken dat de genomen maatregelen die de organisatie trof, hebben geleid tot betere resultaten.

"Ook de uitkomsten van uw onderzoek tonen aan dat deze maatregelen effect hebben gehad. Het aantal dossiers ten aanzien waarvan de AFM bevindingen heeft, is afgenomen ten opzichte van uw vorige onderzoek."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.