Nieuws

Herbeoordeling rentederivaten mkb eind 2014 voltooid

De banken zijn allemaal begonnen met herbeoordeling van de 17.600 rentederivatencontracten bij mkb-ondernemingen. Eind 2014 zal deze operatie zijn voltooid.

Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer.

Volgens de AFM zijn de betrokken banken inmiddels allemaal begonnen met de herbeoordeling van de 17.600 rentederivatencontracten bij niet-professionele mkb-ondernemingen. De banken verwachten eind 2014 vrijwel alle uitstaande contracten te hebben herbeoordeeld.

Daarbij geven ze voorrang aan de meest kwetsbare klantgroepen: klanten met een zogenoemde overhedge, klanten die in bijzonder beheer zijn ondergebracht en klanten die een complex rentederivaat hebben afgesloten.

Verder verwacht de AFM dat banken ook oog hebben voor klanten waarvan het rentederivaat reeds (voortijdig) is beëindigd. Het gaat hierbij in ieder geval om rentederivatencontracten waarbij de klant de negatieve marktwaarde heeft moeten betalen.

De AFM heeft ook aangegeven welke principes in ieder geval moeten gelden voor de door de banken geboden oplossingen:

  • vergelijkbare gevallen worden gelijk behandeld;
  • klanten kunnen zich zoveel mogelijk vinden in de geboden oplossing;
  • bij het vinden van een redelijke en billijke oplossing weegt mee of de bank de klant gedurende de looptijd van het derivaat adequaat heeft geïnformeerd en of vastlegging van de uitgangspunten en het advies maar ook van de contactmomenten met de klant heeft plaatsgevonden;
  • financiële compensatie ligt, afhankelijk van de omstandigheden van het geval, in de rede indien:
    - een overhedge (mede) aan het handelen van de bank te wijten is;
    - het afgesloten product niet paste bij de kennis en ervaring van de klant (indien geen sprake was van advisering); of
    - sprake was van een niet-passend advies.

De AFM wil dat de banken een klant tenminste in de positie brengen waarvan sprake zou zijn geweest als de klant de juiste dienstverlening vanaf het moment van sluiten van het contract had gekregen. De toezichthouder zal in het eerste kwartaal van 2015 rapporteren over de stand van zaken.

Als resultaat van gesprekken tussen de banken, mkb-organisaties en het Klachteninstituut financiële dienstverleners (Kifid) zal bovendien, zoals eerder aangekondigd, bij Kifid tijdelijk een specifiek loket worden ingericht waar klanten met klachten over rentederivaten terecht kunnen nadat ze met hun bank naar een klacht hebben kunnen kijken en de interne klachtenprocedure is doorlopen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.