Nieuws

Hommen 'niet blij' van komende AFM-rapportage

Uit het later deze maand te verschijnen AFM-onderzoek naar het presteren van de big four zal blijken dat het hoog tijd is de bakens te verzetten, zegt KPMG-topman Jan Hommen.

In een toelichting in De Telegraaf op de vrijdag 12 september door KPMG gepubliceerde hervormingsplannen bij de accountantsorganisatie blikt de bestuursvoorzitter ook kort vooruit op de eind deze maand te verschijnen nieuwe AFM-rapportage over de controlekwaliteit bij de vier grote accountantskantoren.

Hommen heeft het AFM-rapport al kunnen inzien: "Daar word ik niet blij van, hoewel de toezichthouder voor deze rapportage het jaar 2012 onderzocht en ik mij liever richt op het heden en de toekomst."

In het interview met De Telegraaf zegt Hommen te verwachten dat de AFM naar aanleiding van de rapportage aanvullende maatregelen bij KPMG zal eisen. Op de vraag of de firma ook boetes van de toezichthouder tegemoet kan zien, zoals vorig jaar, antwoordt hij voorzichtig: "Niet dat ik weet."

Ook in het FD van zaterdag licht Hommen enkele aspecten van het hervormingsplan bij KPMG nader toe. Onder meer gaat hij in op de pensioenregeling die KPMG voor partners in het leven gaat roepen. De KPMG-partners hoeven daardoor in de toekomst niet meer zelf te voorzien in hun pensioen. De te starten bedrijfspensioenregeling, waarmee de firma volgens Hommen volgend jaar "aan de slag gaat", heeft wel tot gevolg dat de pensioenleeftijd bij KPMG omhooggaat. "We willen de pensioenleeftijd naar 62 jaar brengen en op de lange termijn naar 65 jaar."

In 2012 is bij KPMG een pensioenleeftijd van 57 ingevoerd. Dat was een maatregel om de daling in de partnerbeloningen te keren.

Als partners niet meer zelf voor hun pensioen hoeven te zorgen vervalt daarmee ook het wel gebruikte excuus dat vanwege het ontbreken van een geregeld pensioen het partnerinkomen zo hoog moet zijn. Maar dat is volgens Hommen niet het motief voor de maatregel. "We willen een eigen bedrijfspensioenregeling opzetten, zodat het belasting- en vermogensbeheer op een centraal punt in de organisatie komt te liggen en partners zich daar niet druk over hoeven maken. Zij kunnen zich concentreren op de kwaliteit van hun werk."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.