Nieuws

PwC kort op beloning 13 partners en directors

PwC kort dertien partners en directors in hun beloning omdat hun kwalitatieve prestaties met betrekking tot het boekjaar 2013-2014 onder de maat waren.

In het Transparantieverslag 2013-2014 dat PwC donderdag publiceerde, schrijft de accountantsorganisatie dat 'kwaliteit voorop staat bij de beoordeling en beloning van onze mensen' en dat men het afgelopen jaar 'het criterium kwaliteit reeds zwaarder heeft laten wegen' .

Meteen daarna wordt vermeld dat met betrekking tot het boekjaar 2013-2014 dertien partners en directors gekort gaan worden in hun beloning in verband met hun prestaties op de onderdelen 'engagement quality', 'people' of 'baseline gedrag'. De maximale korting bedroeg 25 procent op de totale beloning.

Het betreft negen partners/directors die tekortschoten in engagement quality, de kwaliteit van hun controlewerk. In twee gevallen zijn sancties opgelegd op grond van het niet voldoen aan de 'baseline expectations', de verwachtingen wat betreft gedrag en cultuur die de samenleving, klanten en de medewerkers van PwC hebben bij de merknaam PwC.

In het beloningsbeleid van PwC wordt voldoen aan dit verwachte gedrag niet extra beloond, alleen het niet voldoen eraan wordt bestraft. Eén partner/director is in verband hiermee 25 procent gekort op zijn beloning. In een voetnoot meldt PwC over de andere partner dat geen financiële sanctie is opgelegd, maar dat 'dit heeft dit geleid tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst'.

Drie partners/directors scoorden onvoldoende op de 'people-component' in de beoordeling en werden daarvoor bestraft met een korting van 6,25 tot 12,5 procent op hun totale beloning. Overigens onderscheidden 21 partners/directors zich dermate positief op deze people-component dat zij daar een financiële beloning voor kregen, variërend van 4,16 tot 8,33 procent van hun totale beloning.

Eerder publiceerde Deloitte al haar transparantieverslag, waarin - summierder dan bij PwC - werd gemeld dat in vier gevallen aan externe accountants financiële boetes zijn opgelegd en/of de beloningscategorie naar beneden is aangepast.

Daarnaast is één accountant van Deloitte uitgeschreven als externe accountant en is een andere, "aan wie in een eerder stadium vanwege schendingen (van de vereisten van het kwaliteitsbeleid, red.) al de maatregel van schriftelijke waarschuwing was opgelegd, als gevolg van recidive op het gebied van schendingen niet langer verbonden aan Deloitte".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.