Nieuws

Weyl-accountant doorgehaald

De Accountantskamer heeft de accountant die de jaarrekeningen van slachterij Weyl uit Enschede van 2008 en 2009 goedkeurde doorgehaald. De tuchtrechter oordeelt dat de controle bij Weyl feitelijk geen inhoud had en dat er geen deugdelijke grondslag was om bij die jaarrekeningen een goedkeurende accountantsverklaring af te geven.

Hiermee verklaart de Accountantskamer de klachten van de AFM, de curatoren van het failliete Weyl en een stichting die de belangen behartigt van crediteuren van Weyl, grotendeels gegrond.

Goedkeuring zonder deugdelijke grondslag

De accountant heeft de goederen- én de geldbeweging binnen Weyl op meerdere onderdelen "volstrekt onvoldoende onderzocht", aldus de Accountantskamer in een persbericht.

"De controle is zowel in opzet als in uitvoering ernstig te kort geschoten. De accountant heeft daardoor onvoldoende geschikte informatie verzameld om te kunnen beoordelen of de gepresenteerde omzet, vorderingen op debiteuren en schulden aan crediteuren wel klopte. Dit geldt ook voor de controle van de gepresenteerde voorraden en ook voor de continuïteitsveronderstelling."

"De accountant heeft daardoor de controle van de jaarrekening 2008 en 2009 van Weyl met onvoldoende diepgang en met een onvoldoende professioneel-kritische instelling gepland en uitgevoerd. Hierdoor gaf hij een goedkeurende accountantsverklaring af zonder een deugdelijke grondslag."

Ongegronde correctieboekingen (‘fraude’)

De tuchtrechter heeft weinig twijfel dat de accountant de ‘fraude’ (de ongegronde correctieboekingen in de voorraden, inkopen en debiteuren) bij Weyl had ontdekt als hij wel toereikende controlewerkzaamheden had verricht.

“Door zijn kerntaak als controlerend accountant te veronachtzamen, heeft de accountant in aanmerkelijke mate de voor hem geldende beroeps- en gedragsregels geschonden. De verzuimen kunnen niet anders dan veelomvattend, ernstig en verstrekkend worden aangemerkt, waardoor het vertrouwen in de beroepsgroep in ernstige mate is geschaad.”

De Accountantskamer noemt het “zeer zorgwekkend” dat de accountant de controle van de jaarrekening van Weyl heeft uitgevoerd, terwijl sprake was van duidelijke bedreiging voor zijn onafhankelijkheid, zonder daartegen adequaat functionerende waarborgen te treffen en zonder een en ander voldoende vast te leggen in het dossier.

Volgens de Accountantkamer heeft de accountant daardoor "blijk gegeven in meer opzichten niet te beschikken over voldoende vakbekwaamheid" en vindt daarom een definitieve doorhaling in het register passend en geboden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.