Nieuws

Banken lopen achter bij beoordeling rentederivaten mkb

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt dat banken op 31 december 2014 55 procent van de meest kwetsbare dossiers en 15 procent van het totaal aantal dossiers van rentederivaten die zij hebben verstrekt aan het mkb opnieuw hebben beoordeeld.

De AFM vindt dat banken "verder hadden moeten en kunnen zijn". Zes banken moeten ongeveer 17.600 rentederivaten, die lopen bij 14.316 MKB-ondernemingen, herbeoordelen om te zien of de dienstverlening passend en zorgvuldig is geweest. 

Rentederivaten zijn producten waarmee bedrijven zich kunnen indekken tegen een stijgende rente. Als de rente echter daalt en de looptijd van het derivaat eindigt, moeten eigenaren soms hoge bedragen betalen aan de verstrekker. 

Vandaag zou een rapport uitkomen van de AFM over het onderzoek naar de rentederivaten die de banken aan het mkb hebben verstrekt. Omdat het aantal afgeronde herbeoordelingen waarover banken bevindingen hebben gerapporteerd nog te beperkt is, vindt de AFM het te vroeg om conclusies te trekken over de uitkomsten.  

De kwetsbare klantgroepen die als eerste worden onderzocht zijn mkb-ondernemingen met een zogenoemde overhedge (de hoogte of looptijd van het derivaat komt niet overeen met het krediet), klanten van wie het krediet valt onder het bijzonder beheer van de banken en klanten die een complex rentederivaat hebben afgesloten. 

De herbeoordeling heeft vertraging opgelopen, doordat de kwaliteit aanvankelijk te wensen overliet. De AFM heeft hierop bijgestuurd. De kwaliteit van de herbeoordelingen is nu over het algemeen voldoende. 

De herbeoordelingen door de banken laten tot dusver zien dat ongeveer 43 procent van de dossiers "bevindingen" bevatten. De AFM merkt op dat de banken tot dusver rapporteren dat er relatief weinig dossiers zijn waarin niet-passend advies of ongeschikte dienstverlening aan de orde was. De banken rapporteren tot nu toe relatief veel bevindingen op het vlak van informatieverstrekking, inventarisatie van klantgegevens en dossiervorming.  

De AFM meldt dat ze in de loop van 2015 na verder onderzoek meer zal kunnen zeggen over de mate waarin de dienstverlening passend en zorgvuldig was.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.