Nieuws

EY en ProRail verwerpen kritiek op jaarrekening

ProRail verkeert al vijf jaar in grote financiële moeilijkheden en EY zou ondanks vermeende hiaten in de administratie de jaarrekening over 2014 hebben goedgekeurd. EY en ProRail verwerpen de kritiek.

Volgens de Volkskrant is er politieke druk ontstaan op staatssecretaris Wilma Mansveld vanwege de chaos bij de spoorbeheerder. Kamerleden vragen zich af hoe het kan dat de problemen bij ProRail jarenlang niet zijn opgemerkt.

Zaterdag meldde De Telegraaf dat de budgetten voor groot onderhoud en contractmanagement al jaren niet op orde zijn, evenals het overzicht van de financiën. Er zouden 'onverklaarbare hiaten' zitten in de administratie. EY heeft volgens de krant de jaarrekening 2014 goedgekeurd terwijl het kantoor met de problemen bekend was. De krant schrijft verder dat 'betrokkenen niet uitsluiten dat de cijfers achteraf moeten worden aangepast'.

Reactie EY en ProRail

Gevraagd naar een reactie op de berichtgeving in De Telegraaf en de Volkskrant zegt EY achter de goedkeurende verklaring over 2014 te staan. Het kantoor zegt niet verder in te gaan op de kwestie.

ProRail heeft op haar website een verklaring geplaatst naar aanleiding van de berichtgeving: "In ons jaarverslag rapporteren wij ieder jaar over onze financiën. In het door de accountant goedgekeurde jaarverslag over 2014 hebben wij zelf aangegeven dat de interne beheersing van financiële processen niet op alle punten aantoonbaar op voldoende niveau is. ProRail voert verbetermaatregelen door."

"Daarnaast waren we vorige week in het nieuws over de spanning tussen de door ProRail benodigde middelen en bij het Rijk beschikbare middelen voor spooronderhoud tot 2028. Uit het onderzoek van PwC blijkt dat wij onze planning en budgettering grotendeels goed op orde hebben. De vraag van ProRail naar budget voor spooronderhoud komt overeen met wat nodig is. De onderzoekers concluderen verder dat er geen sprake is van achterstallig onderhoud aan het spoor. Er zijn nog wel verbeterpunten om de risico’s beter te beheersen."

Op dinsdag 29 september staat er over de kwestie een debat gepland in de Tweede Kamer. In een brief eisen SP, CDA, D66 en de PVV dit weekend om openbaarmaking van alle onderzoeken en relevante stukken over ProRail voor het debat. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.