Nieuws

'Regelgeving belemmert groei en innovatie'

Tweederde van de professionals werkzaam in de accountancy, financiële- en zakenwereld vindt dat regelgeving een significante tot zeer significante negatieve impact heeft op mogelijkheden om hun organisatie te laten groeien en te innoveren.

Dit blijkt uit de Global Regulatory Survey van de International Federation of Accountants (IFAC). Het onderzoek werd gedaan onder 313 respondenten. Het merendeel (83 procent) van de respondenten geeft aan dat de impact van regelgeving sterk is toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Bijna 85 procent denkt dat deze impact ook sterk zal blijven toenemen in de komende vijf jaar. Veel van de respondenten geven aan dat zij het gevoel hebben dat het grootste gedeelte van de regelgeving symboolpolitiek is en niet goed afgestemd op de realiteit.

De teneur van de geschreven reacties is overwegend negatief. "Nieuwe regelgeving die wordt ingevoerd door ambtenaren die onze bedrijven en onze dagelijkse problemen niet begrijpen is van weinig waarde en demoraliserend", zegt een van de respondenten. "Regelgeving heeft uiteraard een functie, maar het moet praktisch zijn en het relatieve risicoprofiel van onze organisaties in acht nemen", zegt een ander. "Regelgeving zal uiteindelijk de doodsteek zijn voor ondernemerschap in de eerste wereld. Er moeten minder regels zijn, maar meer principles-based verantwoordelijkheid voor bedrijven en de top van bedrijven."

IFAC-ceo Fayez Choudhury zegt dat het nodig is om de regelgeving die er sinds de crisis is bijgekomen nog eens goed tegen het licht te houden. Hij noemt als voorbeeld van de groei aan regels de Glass-Steagal Act, die werd ingevoerd na de Great Depression in 1933. Die bestaat uit 37 pagina's, terwijl de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act uit 2010, die werd ingevoerd als reactie op de crisis van 2008, bestaat uit tweeduizend pagina's. Hij vergelijkt ook nog het eerste Basel Akkoord uit 1988, waarin zeven risicocategorieën staan en zeven calculaties, met Basel III, dat meer dan 200 duizend risicocategorieën heeft en meer dan 200 miljoen calculaties.

Choudhury: "Goede regelgeving is essentieel voor de eerlijkheid, efficiëntie en effectiviteit van economieën, en zorgen dat het zo goed mogelijk werkt is een taak die nooit ophoudt. Groei is nog altijd een wereldwijd probleem en deze resultaten moeten een wake-up call zijn voor ons om alle regelgeving nog eens goed te onderzoeken, inclusief de regelgeving en hervormingen die zijn geïntroduceerd als reactie op de wereldwijde financiële crisis."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.