Nieuws

Big four zit niet aan tafel bij General Counsel

De eindverantwoordelijke bedrijfsjuristen van grote ondernemingen huren zelden juridische bijstand in bij de big four. Dat blijkt uit recent benchmarkonderzoek van General Counsel Netherlands (GCN).

Slechts zes procent van de General Counsel (GCs) in Nederland geeft meer dan vijftien procent van de totale externe juridische bestedingen uit aan de big four. De GCs verwachten bovendien dat dit de komende twee jaren eerder afneemt dan toeneemt.

Grote accountantsorganisaties zijn in de afgelopen jaren (opnieuw) gestart met het aanbieden van civieljuridische dienstverlening aan het bedrijfsleven, maar voor bedrijfsjuristen zijn en blijven de grote advocatenkantoren favoriet. Behalve de big four breken ook andere oplossingen, zoals interim juristen en legal proces operators (voor minder complex bulkwerk), nog niet door.

Factoren

Vier factoren springen er uit bij de keuze voor een bepaalde legal service provider: sectorkennis, de prijs/kwaliteit verhouding, het zijn van businesspartner en het kunnen geven van praktische en duidelijke adviezen. "Allemaal factoren waarvan je zou verwachten dat multidisciplinaire dienstverleners zich kunnen onderscheiden van bestaande advocatenkantoren", aldus Petra van Hilst van GCN. "De propositie van de big four is nog niet duidelijk voor de General Counsel. Een partij als Deloitte Legal is duidelijk stappen aan het zetten om dat te veranderen. Maar dat kost tijd. We zijn dan ook benieuwd of de benchmark in 2018 veranderingen op dit gebied zal laten zien."

Aan het tweejaarlijks benchmarkonderzoek, uitgevoerd in samenwerking met KPMG, nam bijna een kwart van de eindverantwoordelijke bedrijfsjuristen in Nederland deel. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.