Nieuws

VEB: 'Nog veel onduidelijkheid bij beleggers over Value8'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat er nog te veel onduidelijk is over de gang van zaken bij Value8, ondanks de benoeming van twee nieuwe commissarissen, een financieel directeur en een nieuwe accountant.

Dat schrijft de VEB op haar eigen website naar aanleiding van een extra aandeelhoudersvergadering van Value8, waar de benoemingen onlangs werden bekendgemaakt. De VEB vindt het vreemd dat er op president-commissaris Jaap van Duijn na niemand aanwezig was van de oorspronkelijke raad. Een commissaris bleek zijn positie te hebben opgegeven en een derde was zonder afmelding niet op komen dagen. Ook de twee nieuwe commissarissen waren niet aanwezig bij hun eigen benoeming.

Papieren winsten

De VEB is ook teleurgesteld dat de problematiek rond de 'papieren winsten' niet werd aangesneden. Value8 kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen vanwege een reeks kritische publicaties in de media over de wijze waarop het beursfonds haar winsten waardeert. Volgens VEB-directeur Peter Paul de Vries voldoet Value8 echter gewoon aan de IFRS-regels, zo zei hij onder meer in een interview in Accountant (editie Q3, september 2016).

Cfo

De VEB heeft ook kritiek op Remko Herschel RA, de nieuwe cfo. Herschel zal nog actief blijven bij zijn eigen consultancybedrijf, 'CFO as a service'. Daar is de VEB het niet mee eens: "De cfo van Value8 blijft dus deels beschikbaar om tegelijkertijd cfo-activiteiten bij andere ondernemingen te ontplooien, een zeer zeldzame constructie. Desgevraagd liet Value8-topman en grootaandeelhouder Peter Paul de Vries weten dat de andere broodheren van Herschel "in beginsel" niet door Value8 ingeschakeld zouden worden."

Accountant

Ook de manier waarop de aanstelling verliep van een nieuwe partner van Mazars als accountant, is volgens de VEB niet zoals het hoort, omdat de nieuwe accountant niet aanwezig was bij de vergadering, en er dus geen ruimte was "voor een gedachtewisseling" met de nieuwe accountant over de boekhoudmethoden.

Reactie Peter Paul de Vries

Volgens Peter Paul de Vries zijn er voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering als deze twee formats mogelijk: of een vergadering waarbij alle kandidaten die zijn voorgedragen aanwezig zijn, of een waar ze juist niet bij aanwezig zijn, zodat er ook makkelijker gediscussieerd kan worden over de benoemingen. "We hebben bewust voor dat laatste format gekozen. Uiteindelijk was iedereen voor de benoemingen, evenals die van Herschel, daar werd unaniem voor gestemd. Ook de andere benoemingen van commissarissen, evenals de benoeming van Mazars als accountant voor 2016, werden unaniem aangenomen."

De Vries heeft echter wel begrip voor de kritiek van de VEB. "Ik weet als geen ander dat de VEB een club is die opkomt voor de belangen van beleggers, dus ik verwacht ook een kritische houding, dat is hun taak en ook logisch met het oog op de volgende vergadering. Deze buitengewone vergadering is echter op een correcte manier verlopen. De voorstellen zijn unaniem aangenomen en er was ondanks de mogelijkheid daartoe geen discussie. Uiteraard zullen we op de AVA in het voorjaar weer wat dieper ingaan op onduidelijkheden als die er nog spelen. Ik heb inmiddels meerdere malen met Paul Koster geprobeerd af te spreken om te praten over wat er nog speelt, maar dat is er nog niet van gekomen."

De Vries stipt ook nog even de artikelen van Roel Gooskens aan over Value8, een "kruistocht" die hij inmiddels wat overdreven vindt. "Zeker gezien de mate van belangrijkheid van Value8 in vergelijking met grote spelers zoals bijvoorbeeld Shell. We krijgen wat dat betreft een nogal onevenredige hoeveelheid aandacht. Maar Balkenende zei altijd 'eerst komt het zuur en dan het zoet'. Dus we hopen dan maar dat we in 2016 het zuur hebben gehad en in 2017 het zoet komt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.