Nieuws

Verplichte rechtmatigheidsverantwoording voor B&W en GS

De rechtmatigheidsverantwoording over de jaarrekening die nu nog door de accountant wordt afgegeven moet in de toekomst worden afgegeven door colleges van B&W en Gedeputeerde Staten.

Dat schrijft minister Ronald Plasterk van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe methodiek zal op zijn vroegst met ingang van het verantwoordingsjaar 2018 kunnen worden ingevoerd.

Deze maatregel is een van de resultaten van Stuurgroep Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), die bestaat uit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Daarnaast zijn ook het ministerie van Financiën en de commissie BBV vertegenwoordigd.

De nieuwe methodiek vergt uitwerking in concrete wijzigingsvoorstellen van de Gemeentewet en de Provinciewet en van de onderliggende besluiten, te weten het Besluit begroting en verantwoording gemeenten en provincies (Bbv) en het Besluit accountantscontrole decentrale overheden (Bado).

Minister Plasterk: "Een expliciete rechtmatigheidsverantwoording onderstreept de politieke aanspreekbaarheid van de genoemde colleges en heeft naar verwachting een kwaliteitsverhogend effect op de financiële bedrijfsvoering bij gemeenten en provincies. De voorgestelde methodiek sluit bovendien aan bij de werkwijze zoals die bij de Rijksoverheid reeds gangbaar is, waar de minister in de zogenaamde bedrijfsvoeringparagraaf ook een verantwoording aflegt over de rechtmatigheid."

Toezicht

Een van de zaken waar in de stuurgroep werd gesproken is het waarborgen van toezicht op de accountantscontrole, waarbij wordt bekeken of het huidige toezicht nog voldoet. Minister Plasterk: "Het toezicht op de accountantscontrole wordt uitgeoefend door de AFM, voor zover het de openbare accountantskantoren betreft. Dit is bepaald in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta). De gemeenten Amsterdam en Den Haag hebben een gemeentelijke accountantsdienst. Het toezicht daarop wordt op grond van de Gemeentewet uitgeoefend door de respectievelijke Rekenkamers van deze gemeenten.

Op suggestie van de VNG-werkgroep 'vernieuwing accountantscontrole gemeenten' worden de mogelijkheden voor toezicht op de gemeentelijke accountantsdiensten opnieuw bezien. Uiteraard moet het toezicht in elk geval worden uitgevoerd conform de vereisten van de Wta, zoals is bepaald in artikel 213, lid 8, van de Gemeentewet."

Vergroten eigenheid

Een ander punt waarover is gesproken is het vergroten van de aandacht in de accountantsopleiding voor voldoende eigenheid van gemeenten. Minister Plasterk zegt dat daar met de NBA nieuwe afspraken over zijn gemaakt. "Hiermee wordt bereikt dat de opdrachtgevers inzicht hebben in de aanwezige kennis bij de accountant. Een dergelijke specialisatie wordt niet verplicht gesteld, maar geeft de opdrachtgever dus extra aanknopingspunten voor het kiezen van een accountant."

Accountantscontrolestandaarden

Verder is er gesproken over de interpretatie voor decentrale overheden van de accountantscontrolestandaarden. Daarover is afgesproken dat er een Handleiding Auditing Decentrale Overheden (HADO) wordt opgesteld. "De NBA stelt deze handleiding op en deze wordt in een breed samengestelde implementatiecommissie HADO, onder voorzitterschap van BZK, besproken. De handleiding is bedoeld om problemen op te lossen, die bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met de internationale COSregels, welke gericht zijn op de controle in het bedrijfsleven en de private sector, en daarmee onvoldoende zijn toegesneden op de medeoverheden."

» Kamerbrief over rechtmatigheid uitgaven sociaal domein

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.