Nieuws

Banken in Zuid-Afrika mogen KPMG niet ontslaan

Na een corruptieschandaal dreigt KPMG in Zuid-Afrika klanten kwijt te raken. Ook enkele grote banken overwegen om het kantoor te verlaten. De centrale bank van Zuid-Afrika heeft nu opgeroepen dat niet te doen, omdat er maar vier kantoren zijn die de kennis hebben om de grote banken te controleren. Dat meldt persbureau Reuters.

KPMG in Zuid-Afrika kwam recent in het nieuws wegens mogelijke betrokkenheid bij een corruptieschandaal rondom de machtige Indiase miljardairsfamilie Gupta, die nauwe banden heeft met de Zuid-Afrikaanse president Zuma en diens zoon Duduzane. KPMG International greep kort daarop hard in en stuurde de Zuid-Afrikaanse bestuursvoorzitter en enkele andere topmensen weg. In een verklaring gaf KPMG toe dat het geleverde werk waarop de affaire betrekking heeft onder de maat was.

KPMG Zuid-Afrika is (met PwC, EY en Deloitte) één van de vier kantoren die genoeg capaciteit en kennis in huis hebben om de controle van de grote banken in het land te verzorgen. Van de vier grootste banken  (Barclays Africa, Nedbank, Standard Bank en FirstRand) hebben er twee (Barclays en Nedbank) echter aangegeven te overwegen de relatie met KPMG op te zeggen.

Bijkomend probleem is dat banken in Zuid-Afrika verplicht zijn om twee verschillende accountantskantoren te gebruiken. Ook moeten de banken elke vijf jaar van accountant wisselen. Als er maar drie accountantsorganisaties overblijven om uit te kiezen, loopt dat systeem vast.

De Zuid-Afrikaanse centrale bank heeft volgens betrokkenen de betreffende banken duidelijk gemaakt dat ze KPMG niet de wacht aan mogen zeggen. Dat zou bedreigend zijn voor de financiële stabiliteit, zo meldt Reuters. KPMG heeft ondertussen toegezegd een extern onderzoek in te stellen naar betrokkenheid bij de corruptie-affaire.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.