Nieuws

Oeso: 'Nederland loopt achter met uitwisseling tax rulings'

Nederland is later dan verwacht met de uitwisseling van informatie over tax rulings zoals overeengekomen met 43 andere landen.

Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Menno Snel in een Kamerbrief naar aanleiding van de uitkomsten van een toets van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). "Net als de helft van de ruim veertig landen die door de Oeso zijn getoetst, is Nederland later met de uitwisseling dan verwacht, zoals eerder aan de Tweede Kamer al gemeld. Volgens OESO komt dit omdat eenmalig een grote groep 'bestaande rulings', afgesloten tussen 1 januari 2010 en 1 april 2016, in beeld moest worden gebracht. Dit kostte ook in Nederland meer tijd dan van te voren gedacht. Nederland heeft voor het einde van dit jaar informatie over alle rulings met een internationaal karakter uitgewisseld", aldus Snel.

In het kader van het in 2015 uitgebrachte Oeso-rapport 'Addressing Base Erosion & Profit Shifting' (BEPS-rapport) hebben de 44 landen afgesproken om meer te doen aan een vorm van belastingontwijking waarbij bedrijven belastingafspraken maken met overheden om zo hun belastingdruk zo laag mogelijk te krijgen. Onderdeel van die afspraken is het uitwisselen van informatie over rulings in Oeso-verband.

Volgens Snel liggen de uitkomsten van de Oeso-toets voor Nederland in lijn met de meeste andere landen, en op sommige punten gaat Nederland ook iets verder dan de afspraken. "Oeso geeft daarnaast aan dat Nederland met de informatie-uitwisseling op bepaalde punten meer inspanningen heeft geleverd dan waartoe de afspraken verplichten. Zo heeft de Belastingdienst in veel gevallen extra informatie opgevraagd bij de belastingplichtigen voordat de informatie werd uitgewisseld. Dit met het doel om zo compleet en actueel mogelijke informatie te geven over de in het verleden afgegeven rulings", aldus Snel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.