Nieuws

VEB wil onderzoek naar rol Deloitte bij Steinhoff-affaire

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil onderzoek naar de rol van Deloitte en van het audit committee van de Zuid-Afrikaanse meubelgigant Steinhoff. Dat zegt VEB-directeur Paul Koster in De Telegraaf. Ook het FD bericht uitgebreid over de kwestie.

Vorige week liet Steinhoff weten dat de publicatie van de jaarrekening 2017 was uitgesteld omdat er 'boekhoudkundige onregelmatigheden' zijn ontdekt. Sindsdien heerst er onzekerheid omtrent de toekomst van het concern.

Koster (VEB) zegt tegen De Telegraaf  dat hij zich afvraagt of de accountant extra alert is geweest, aangezien Steinhoff "een overnamemachine" was en daardoor een goodwill van maar liefst 103 procent van het eigen vermogen op de balans had staan. "Zeker omdat Steinhoff al verwikkeld was in een conflict met de Duitse fiscus, zou de accountant extra alert moeten zijn", aldus Koster.

De VEB-directeur wil ook graag onderzoek naar de rol van Deloitte in relatie tot het audit committee, de interne toezichthouder bij Steinhoff en verantwoordelijk voor het aanleveren van de juiste gegevens aan de accountant. "Het kan zijn dat de accountant de goede cijfers niet heeft gekregen, maar het kan natuurlijk ook zijn dat de accountant zijn werk niet goed heeft gedaan", aldus Koster.

Acceptatie

Deloitte Nederland is sinds 2016 de accountant van de Zuid-Afrikaanse meubelgigant. Het concern heeft sinds 2015 een holding gevestigd in Amsterdam en een beursnotering in Frankfurt. Eerder was de controle van Steinhoff in handen van de Zuid-Afrikaanse Deloitte-organisatie.

Het Financieele Dagblad  stelt dat het wellicht lastig was voor Deloitte om bij het acceptatieproces nee te zeggen tegen Steinhoff als klant, omdat de meubelgigant immers werd aangedragen door collega's van het Zuid-Afrikaanse Deloitte-kantoor. "Die collega's moet je kunnen vertrouwen. Waarom maak je anders deel uit van één internationale organisatie?", aldus het FD.

De Nederlandse Deloitte-accountant van Steinhoff, Patrick Seinstra, trok afgelopen woensdag zijn toestemming in om gebruik te maken van zijn controleverklaring bij de jaarrekening over 2016. Dat gebeurde op dezelfde dag dat Steinhoff die jaarrekening zelf introk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.