Nieuws

Minister Kamp: meer oog voor belangen mkb bij regelgeving

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil het mkb bij het maken van wet- en regelgeving als uitgangspunt nemen en de effecten van regelgeving door een testpanel laten toetsen.

In een Kamerbrief reageert de minister op het aannemen van twee moties hierover tijdens de begrotingsbehandeling 2017 van zijn ministerie. In die moties werd gevraagd om te onderzoeken hoe de consequenties voor het mkb bij het maken van wet- en regelgeving beter kunnen worden getoetst. Ook belangenorganisatie MKB Nederland vraagt al langer om meer inspraak, om de regeldruk voor het mkb te helpen verminderen.

In de Kamerbrief kondigt Kamp de instelling van een testpanel aan, waarin ondernemers de naleefbaarheid en praktische werkbaarheid van voorgenomen regelgeving kunnen testen. Kamp wil de bestaande bedrijfseffectentoets, die in de praktijk nauwelijks wordt toegepast, omzetten in een mkb-toets, waarbij de effecten voor kleine bedrijven veel zwaarder meewegen. Verder wil hij een publiek-private adviescommissie instellen met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, om knelpunten in bestaande wet- en regelgeving te signaleren en herziening te stimuleren.

Think small first

Volgens de minister is er vooral winst te boeken “door actieve toepassing van het think small first-principe”: kleine bedrijven als uitgangspunt nemen bij het maken van wet- en regelgeving, ze vroeg in het proces betrekken en goed kijken naar praktische uitvoerbaarheid.

Volgens MKB-Nederland-voorzitter Michael van Straalen heeft het mkb “ontzettend veel last van de manier waarop de regels worden vormgegeven”. Volgens hem zijn veel regels moeilijk uitvoerbaar en ingesteld op grote bedrijven, “terwijl 99,8 procent van alle bedrijven in Nederland kleine ondernemingen zijn.”. Dat moet door de maatregelen van Kamp verbeteren, hoopt Van Straalen, die spreekt van een “doorbraak”.

MKB-Nederland ziet bij nieuwe wet- en regelgeving een belangrijke rol weggelegd voor het adviescollege ACTAL, dat toepassing  en uitvoering van de mkb-toets moet controleren gedurende het wetgevingsproces.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.