Nieuws

Ambtenaar uit Goes verduistert ruim kwart miljoen

Een ambtenaar die werkte in de schuldsanering heeft in enkele jaren tijd ruim een kwart miljoen euro weggesluisd naar een privérekening. Uiteindelijk kwam de zaak aan het licht omdat haar bank aan de bel trok. Dat melden diverse media, waaronder de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

De medewerker hield zich tussen 2010 en 2015, eerst bij de gemeente Goes en daarna bij de gemeentelijke financiële instelling GR de Bevelanden, bezig met schuldhulpverlening. Ze stond volgens de gemeente bekend als 'ervaren en betrokken', maar verduisterde ondertussen een bedrag van in totaal ruim 261 duizend euro. Het grootste deel daarvan, bijna 137 duizend euro, is afkomstig van de gemeente Goes. Ook zestien mensen die een beroep deden op de schuldhulpverlening zijn door haar gedupeerd, voor in totaal bijna vijftienduizend euro. Van verschillende schuldeisers drukte ze ruim 110 duizend euro achterover.

De vrouw zou zichzelf als schuldeiser hebben toegevoegd in een aantal dossiers. Ook bood ze schuldeisers regelingen aan namens haar cliënten, maar stak daarbij een deel van het geld in eigen zak. Ook zou ze met grote regelmaat hele kleine bedragen, soms van slechts enkele centen, naar zichzelf hebben overgemaakt. De fraudezaak kwam eind 2015 aan het licht, toen de ING-bank constateerde dat de medewerker ongebruikelijke betalingen deed naar haar eigen privérekening. 

Schrijnend

Toen de fraude uitkwam is de ambtenaar direct op non-actief gesteld. Inmiddels zijn alle gedupeerden op de hoogte gebracht en vooruitlopend op een rechtszaak schadeloos gesteld, meldt de gemeente Goes. Burgemeester Verhulst van Goes noemt het "schrijnend dat er misbruik is gemaakt van de kwetsbaarheid, afhankelijkheid en vaak ook onwetendheid van de schuldenaren".

Op basis van het frauderapport is de medewerker inmiddels ontslagen en heeft de recherche het onderzoek overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Naar verwachting moet de ambtenaar dit najaar voor de rechtbank verschijnen. De gemeente Goes heeft zichzelf als benadeelde partij in het proces gemeld.

Werkgever GR de Bevelanden is samen met de accountant een traject gestart om het interne en externe toezicht te verbeteren. Interne procedures met betrekking tot functiescheiding, autorisatie en controle daarop zijn aangescherpt. Ook in het softwareprogramma voor schuldhulpverlening zijn aanpassingen gedaan, om fraude te voorkomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.