Nieuws

Miljoenenboete voor PwC UK

De Financial Reporting Council (FRC), de Britse toezichthouder op het accountantsberoep, legt PwC een boete op van vijf miljoen pond. PwC heeft volgens de FRC flinke steken laten vallen bij de controle van onderhoudsbedrijf Connaught.

De boete is de uitkomst van jarenlang onderzoek en een twaalf dagen durende hoorzitting van de FRC. De zaak heeft betrekking op de controle over 2009 van Connaught, een onderhoudsbedrijf actief in de vastgoedsector, met name de sociale woningbouw. Connaught, een beursfonds dat destijds onderdeel was van de Britse FTSE 250, ging in 2010 failliet.

Hoogste boete ooit

PwC heeft volgens de toezichthouder op meerdere punten steken laten vallen, zoals bij de beoordeling van de waarde van langetermijncontracten en immateriële vaste activa. De boete van vijf miljoen pond is de hoogste ooit opgelegd door de FRC. PwC draait ook op voor de kosten, in totaal nog eens anderhalf miljoen pond.

De FRC stelt dat het geleverde werk niet voldeed aan de standaarden die van ICAEW-leden mogen worden verwacht. PwC "failed to act with competence and due care", aldus de toezichthouder.

De accountantsorganisatie betuigt in een reactie spijt en belooft beterschap: "We are sorry that our work fell short of professional standards. Since 2010 when the case began, we’ve worked hard to improve our procedures and processes."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.