Nieuws

Zuid zorgt voor stevig slot van reeks regionale visiebijeenkomsten

Grotere verschillen tussen de diverse groepen accountants, maar geen duidelijkheid over hun gemeenschappelijke basis. En is de accountant van de toekomst een alleskunner, of moet die vooral keuzes maken? Tijdens de visiebijeenkomst van de NBA-afdeling zuid, de laatste in de reeks regiobijeenkomsten over de toekomst van het accountantsberoep, kwamen zulke zaken aan de orde. Maar het ging ook veel over de beroepsorganisatie zelf.

Adrie Boxmeer

De accountant van de toekomst hoeft geen alleskunner te zijn, dat beeld kwam al naar voren in eerdere ledenvergaderingen. Intelligent, met voldoende kennis van technische processen, voldoende ervaring, digitaal onderlegd, visionair, creatief en emotioneel betrokken. "Je vraagt om Superman en dat zijn accountants niet" of "als ik al die kwaliteiten had zat ik nu niet hier", werd in een eerdere vergadering gesteld.

In Tilburg daagde NBA-directeur Berry Wammes een accountant die dat ook iets te veel van het goede vond uit met de opmerking "dat je dus eigenlijk tekortschiet als je als accountant van de toekomst niet over al deze kwaliteiten beschikt". Het betrokken lid was snel in zijn repliek: "Nee, je schiet helemaal niet te kort. Het getuigt juist van kwaliteit als je bewust een keuze maakt welke competenties je wel en welke je niet wilt beheersen."

Maar vonden de aanwezige accountants dat ze over voldoende competenties beschikten om hun werk goed te kunnen doen? Daarvoor konden de bezoekers net als bij eerdere bijeenkomsten weer een rode of groene kaart laten zien. Na diverse regiovergaderingen de laatste weken te hebben bijgewoond ontlokte de verdeling groen-rood in Zuid Wammes de opmerking: "Het is mijn indruk dat mannen op deze vraag eerder een groene kaart trekken en vrouwen eerder een rode."

Opmerkelijk

De verschillen tussen de diverse accountants worden steeds groter, daar waren nagenoeg alle aanwezigen over het eens. Maar werkt dit ook de verdwijning van de gemeenschappelijke basis tussen accountants in de hand? De elektronische peiling over deze vraag leidde tot een opmerkelijke uitkomst: 48,86 procent vond dat de gezamenlijke basis afbrokkelde, maar ook precies 48,86 procent vond het tegenovergestelde. 

Wel of geen bescherming van de titel? Ruim 46 procent vond van wel, 26 procent vond dat dit alleen nog moest gelden voor het openbare beroep. Ruim zestien procent was voorstander van de 'Novak-variant': alleen titelbescherming voor het openbaar beroep, verzwaard met allerlei verplichtingen voor de overige werkzaamheden. Elf procent was voor afschaffing van de bescherming, de AFM moet dan de verstrekking van de wettelijke controlevergunning ter hand nemen. 

De belangrijkste taak van de NBA is het voeren van het maatschappelijk debat en belangenbehartiging (ruim 34 procent), het ontwikkelen van producten en diensten voor de leden (29 procent), het verzorgen van opleidingen (28 procent). Slechts negen procent vond het vaststellen van standaarden en het verzorgen van voorlichting de belangrijkste NBA-taak. 

Opsplitsen NBA?

Waar op de meeste bijeenkomsten de afgelopen weken de leden al dan niet schoorvoetend voor voortzetting van de huidige NBA kozen, namen de zuidelijke leden nadrukkelijker stelling. Ruim 45 procent pleitte voor opsplitsing van de NBA in afzonderlijke belangenverenigingen en 37 procent voor een koepel met meer zelfstandige ledengroepen. Slechts achttien procent bleek voorstander te zijn van de huidige organisatie.

Daarmee zorgde de laatste afdelings-visiebijeenkomst over de toekomst van het accountantsberoep voor een stevig slot van de reeks regionale sessies. Mogelijk had het te maken met de samenstelling van de aanwezigen naar beroepsgroep: ruim veertig procent in Tilburg was samensteller, 37 procent accountant in business, zes procent controleur en zeventien procent deed iets anders. 

Meer informatie over het visietraject is te vinden op de themapagina Beroep met toekomst op Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.