Nieuws

Oekraïne doet PwC in de ban

De National Bank of Ukraine (NBU), de centrale bank van Oekraïne, heeft PwC verboden om audits te doen bij Oekraïense banken, omdat het een gapend gat van 5,4 miljard dollar in de balans van de PrivatBank heeft gemist.

PrivatBank werd in december 2016 genationaliseerd toen de Oekraïense centrale bank het gat van 5,4 miljard ontdekte. PwC was de accountant van PrivatBank van 2007 tot 2015. "Het auditrapport van PwC liet het na om de kredietrisico's te identificeren, waardoor de bank uiteindelijk failliet ging en genationaliseerd moest worden, met substantiële kosten voor de staat tot gevolg", aldus de NBU in een verklaring.

De NBU verbood in 2015-2016 negen accountantsorganisaties om audits te doen bij banken vanwege het overtreden van auditregels. PwC is het eerste big four-kantoor waarbij dit gebeurt. Het verbod geldt voor een periode van drie jaar.

PwC Oekraïne zegt teleurgesteld te zijn in het besluit. "Wij zijn van mening dat de redenen die de NBU geeft dit besluit niet rechtvaardigen. We zullen alle opties onderzoeken om dit besluit terug te draaien. Wij blijven ons richten op de Oekraïense markt en het bedienen van onze klanten in de Oekraïne met al onze business lines." Volgens PwC wordt uit de jaarrekening van 2016 duidelijk dat vooral gebeurtenissen na 2015 voor het tekort hebben gezorgd.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.