Nieuws

Rechter: duizend euro voor samenstellen bij zzp'er

Omdat er geen tariefafspraken waren gemaakt en de klant van de accountant een zzp'er is met geringe omzet, vindt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden duizend euro ex btw een redelijk bedrag voor het samenstellen van de jaarrekening.

Lex van Almelo

Een klassiek geschoolde zangeres is sinds 2005 zzp’er. De buurman van haar ouders is accountant en gaat voor haar de jaarrekeningen samenstellen en belastingaangiftes verzorgen. Ook voert hij diverse fiscale procedures bij de rechtbank, het hof en de Hoge Raad.

De accountant stuurt de vocaliste in de loop der jaren elf nota’s voor een totaalbedrag van 10.805,20 euro. Voor de zakelijke jaarrapporten rekent hij het eerste jaar 1368,50 euro. In de drie volgende jaren lopen de bedragen hiervoor op naar 2558,50, 2737 en 3070,20 euro. Van het totaalbedrag voldoet de cliënte 1071 euro.

Medio 2010 verbreekt zij de banden met de accountant, die voor een kleine veertien mille aan nota’s verstuurt wegens de gevoerde procedures. Omdat de zangeres niet betaalt, eist een incassogemachtigde een jaar later 31 mille. Als het uitdraait op een civiele procedure vordert de accountant zo’n 35 duizend euro.

In die procedure zegt de cliënte dat de accountant niet de opdracht had om de zakelijke rapporten op te stellen, laat staan de fiscale procedures te voeren. De accountant vindt daarentegen dat de cliënte had moeten klagen over de facturen en beroept zich op artikel 6:89 BW. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zegt echter dat dit wetsartikel niet van toepassing is op verzonden facturen.

Geen tariefafspraken

Volgens het hof bestond er wel degelijk een opdracht om de zakelijke rapporten op te stellen en heeft de zangeres de overeenkomst met de accountant niet ontbonden toen zij hem de rug toekeerde. Zij moet dus betalen voor de rapporten; de vraag is hoeveel.

Hoewel je op grond van NVCOS 4410 nummer 25 zeker van een samenstellend accountant mag verwachten dat hij duidelijke afspraken maakt en vastlegt over het honorarium dat hij in rekening zal brengen, hebben partijen niets afgesproken over tarieven.

In dat geval zegt artikel 7:405 BW dat de cliënt “een redelijk loon” moet betalen.

Het hof  komt in dit geval om verschillende redenen op een bedrag van duizend euro inclusief kantoorkosten en exclusief btw. Zo was de omzet van het bedrijfje gering, is zo’n onderneming niet verplicht een jaarrekening te laten samenstellen en liet de zangeres dat alleen doen op advies van de accountant. Die spiegelde haar voor dat dit fiscale voordelen zou opleveren. De cliënte mocht daarom verwachten dat de kosten voor de jaarrekening lager zouden uitvallen dan het fiscaal voordeel. De vrouw hoeft daarom voor de vier zakelijke rapporten niet meer te betalen dan 4760 euro (plus wettelijke rente).

Van de ongeveer 225 uren die de accountant heeft gestoken in de fiscale procedures krijgt hij niets vergoed, omdat de zangeres hem daarvoor niet heeft gemachtigd.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.