Nieuws

Britse topbestuurders verliezen een vijfde aan inkomen

Bestuurders van beursgenoteerde bedrijven aan de Londense beurs FTSE verdienden in 2017 17 procent minder dan vorig jaar.

Dat berekende marktonderzoeker CIPD samen met denktank High Pay Centre. Het dalen van de lonen zou gebeuren vanwege druk van aandeelhouders, die steeds vaker eisen dat lonen meer in verhouding staan tot de bedrijfsprestaties.

De bestverdienende ceo is momenteel Sir Martin Sorrell van advertentie- en marketingbedrijf WPP, met 48,1 miljoen pond per jaar. Na Sorrell komt Arnold Donald (Carnival) met 22,35 miljoen, gevolgd door Rakesh Kappor (Reckitt) met 14,6 miljoen pond. De bestverdienende vrouwelijke ceo zit daar ver onder: Alison Cooper van Imperial Brands krijgt 5,5 miljoen pond. De nummer twee bij vrouwen is Liv Garfield (Severn Trent) met 2,4 miljoen pond, gevolgd door Moya Green (Royal Mail) met 1,5 miljoen pond.

Peter Cheese van CIPD: "We hopen dat de ommekeer in stijgende lonen het begin is van een herijking van hoe ceo's worden betaald, en dat het niet gaat om een kortetermijn reactie op politieke druk. De daling van bestuurdersbeloningen is een stap in de goede richting, maar het speelt zich nog altijd af binnen een systeem waarin de gemiddelde lonen in het VK niet stijgen. Onze analyse laat ook een duidelijke kloof zien tussen mannen en vrouwen aan de top."

CIPD en High Pay Centre vinden dat verplicht zou moeten worden dat beursgenoteerde bedrijven hun zogenoemde pay ratio publiceren; de verhouding tussen het loon van de ceo en het gemiddelde loon van de overige werknemers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.