Nieuws

Roda JC zoekt accountant voor onderzoeksrapport

Eredivisieclub Roda JC blijft voorlopig ingedeeld in categorie 1, de categorie die van de KNVB moet werken aan financieel herstel. De voetbalbond wil de begroting van de club uit Kerkrade niet in behandeling nemen, omdat een onderzoeksrapport ontbreekt. Roda is daarvoor dringend op zoek naar een accountant.

De voetbalclub geeft op haar eigen website een toelichting, in reactie op de eerdere categorie-indeling door de KNVB en recente berichtgeving over de financiële positie van eredivisieclubs in het FD. Roda stelt haar begroting (circa elf miljoen euro voor het seizoen 2017-2018) tijdig te hebben aangeleverd bij de KNVB en scoort daarmee naar eigen zeggen "ruimschoots" genoeg punten om de zorgencategorie 1 te kunnen verlaten. "De club is er bovendien van overtuigd dat de cijfermatige weergave in de begroting iedere toets der kritiek doorstaat", aldus Roda.

Onderzoeksrapport

In reactie op een eerder plan van aanpak van Roda heeft de KNVB aangegeven dat de nieuwe begroting moest worden voorzien van een onderzoeksrapport over de financiële positie van de club, opgesteld door een gerenommeerd accountantskantoor. Roda heeft vervolgens diverse accountantsorganisaties benaderd om een dergelijk rapport op te stellen, maar vangt daarbij telkens bot.

Dat heeft alles te maken met een lopend onderzoek vanuit de KNVB naar mogelijke fraude en de rol daarbij van een Russisch-Zwitserse investeerder, die momenteel een gevangenisstraf uitzit in Dubai. "Zolang er mogelijk sprake is van fraude moet, volgens de richtlijnen van de accountancy, namelijk eerst dat onderzoek afgerond zijn alvorens het geëiste rapport kan worden opgemaakt en aan de KNVB afgegeven kan worden", stelt Roda op haar website.

De club uit Kerkrade vindt dat ze hierdoor "van het kastje naar de muur wordt gestuurd en dat geen enkel zichzelf respecterend accountantskantoor aan de opgelegde eis kan voldoen". Roda JC heeft beroep aangetekend bij de KNVB, maar daarop naar eigen zeggen nog geen reactie ontvangen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.