Nieuws

FRC stopt onderzoek naar KPMG inzake HBoS

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) heeft geen fouten gevonden in de controle van KPMG UK in 2007 bij de Britse bank HBoS en staakt het onderzoek.

Dat melden verschillende Britse media. De FRC had de audit over het jaar 2007 na eerder onderzoek opnieuw onder de loep genomen op aandringen van het Treasury Select Committee (TSC), het begrotingscomité van het Britse Lagerhuis. Het vermoeden bestond dat de auditors ten onrechte het continuïteitsbeginsel hadden toegepast bij HBoS terwijl er, mede door de kredietcrisis, enorme schulden op de balans stonden. HBoS moest uiteindelijk gered worden door de overheid, en werd kort daarop doorverkocht aan de Lloyds Banking Group. Volgens het begrotingscomité had KPMG dit moeten zien aankomen en een waarschuwing af moeten geven.

De FRC zegt nu dat het niet verwacht dat er uit verder onderzoek nog belastende feiten omhoog komen. Volgens de FRC zag HBoS de verslechterende marktomstandigheden niet goed aankomen, en was de bank van mening dat het een eventuele fluctuaties in markt wel zou kunnen opvangen. KPMG deelde destijds die mening. "De marktomstandigheden toentertijd laten zien dat het standpunt van zowel de accountant als HBoS niet onredelijk was", aldus de FRC.

KPMG UK zegt tegen Economia tevreden zijn met het besluit van de FRC. "Het omvallen van HBoS evenals andere voorbeelden van faillissementen en fraude in het afgelopen decennium laten zien dat er een kloof is tussen wat de maatschappij verwacht van een accountantscontrole en waarvoor en hoe die controle is ontworpen. Sinds 2008 - en ondanks dat we inzien dat we nog steeds meer kunnen doen - hebben we er hard aan gewerkt om positief bij te dragen aan dit debat, en hebben we manieren onderzocht om deze kloof de dichten, bijvoorbeeld door het invoeren van uitgebreide controleverklaringen die meer zicht geven op bedrijfsrisico's."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.