Nieuws

VEB: 'Pas op voor blockchainhype-beleggingen'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waarschuwt voor bedrijven die beleggers lokken en aandelenkoersen opjagen door 'bitcoin' of 'blockchain' aan hun naam toe te voegen, of suggereren ook iets te doen met blockchain.

Volgens de VEB doen dat soort praktijken sterk denken aan de internetbubbel, toen veel bedrijven die '.com' achter hun naam zetten ook ineens meer waard werden, zonder dat het bedrijf wezenlijk veranderde.

Als voorbeeld noemt de VEB de kleine Amerikaanse drankenfabrikant Long Island Iced Tea. Eind december kondigde het bestuur van het bedrijf aan te stoppen met frisdrank en door te gaan met blockchaintechnologie, en veranderde zijn naam naar Long Blockchain. "Die naamswijziging alleen en de belofte om kansen te zoeken in blockchain deed de koers van het aandeel exploderen. De beurswaarde ging van minder dan 25 miljoen dollar naar bijna 100 miljoen", aldus de VEB.

Het voorbeeld van Long Island Iced Tea is geen uitzondering, zegt de VEB. "Longfin, een kleine beursgenoteerde investeerder in technologie, zag de koers van het aandeel met 2.000 procent stijgen in een paar dagen na de bekendmaking van de overname van het bedrijf Ziddu.com. ZIddu.com legt zich toe op financiering voor bedrijven via digitale munten, maar heeft voorlopig niet eens een volledig werkende website."

De VEB noemt cryptomunten een hype, maar blockchain, de onderliggende technologie die cryptomunten mogelijk maakt, is "een blijvertje" volgens de VEB: "Als het aan één ding ontbreekt op internet dan is het vertrouwen en juist dat vertrouwen zou blockchain kunnen bieden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.