Nieuws

Linda Stasse wint Brenda Westra Opinieprijs

Linda Stasse, senior associate bij PwC, is de winnaar van de eerste Brenda Westra Opinieprijs, in het leven geroepen door Stichting Future Finance en business universiteit Nyenrode.

In haar opiniebijdrage 'Tijd voor tijd' verwijst Stasse naar het eerdere onderzoek van Nyenrode en NBA Young Profs over de werkdruk in de accountantspraktijk. Kantoren kiezen met het ‘invliegen’ van hulptroepen (zzp'ers en buitenlandse collega's) vooral voor kortetermijnoplossingen om de werkdruk te verminderen, meent Stasse. Een meer structurele oplossing is om tijd te investeren in de inzet van ict en het aanleren van innovatieve audittechnieken. "Door nu tijd te investeren in cursussen over slimmer auditen en toepassing van IT daarbij, kun je straks je werktijd verminderen dan wel zinvoller besteden", aldus Stasse.

Volgens de jury van de prijs is haar opiniestuk "een goed geschreven, kernachtige opinie over relevante thema's (werkdruk en ict) die op overtuigende wijze met elkaar in verband worden gebracht." Juryvoorzitter Ruud Vergoossen reikte recent de prijs aan Stasse uit.

Elf kandidaten

De elf kandidaten voor de Brenda Westra Opinieprijs 2018 werden uitgenodigd voor deelname op basis van de beoordeling en thematiek van hun bachelor- of masterscriptie accountancy. De kandidaten schreven elk ook een opinie, die werd gepubliceerd op het platform The Accountables. Acht van de elf inzendingen komen van vrouwelijke (aankomend) accountants. 

Tweede prijs-winnaar Laura Tersteeg betoogt in haar opinie 'Big-4, gebruiken jullie je intuïtie eens!' dat bij het tot stand komen van het oordeel van de accountant niet alleen sprake is van een professioneel-kritische instelling, maar ook van intuïtie. Zij bepleit dat accountants ook daarin moeten worden getraind. In de opinie 'Een niet te weigeren voorstel' moedigt Erwin Haasnoot (derde prijs) aankomend studenten aan om te kiezen voor de accountancy.

Brenda Westra Opinieprijs

De elf bijdragen zijn samengebracht in de bundel Brenda Westra Opinieprijs 2018. De prijs is vernoemd naar accountant Brenda Westra, die in 2015 op 48-jarige leeftijd overleed. Zij richtte eerder de Stichting Future Finance op, met als doel het bevorderen van innovatie van financiële verslaglegging en het ontwikkelen van ideeën over de toekomst van de accountancy.

De stichting nodigde Nyenrode uit om invulling te geven aan de Brenda Westra Opinieprijs, gericht op het schrijven van vernieuwende en voor het accountantsberoep en -onderwijs actuele opiniestukken.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.