Nieuws

BDO-onderzoek Lioncross onderuit bij rechtbank

De Rechtbank Amsterdam heeft een miljoeneneis van Lioncross tegen Delta Lloyd afgewezen, omdat Lioncross handtekeningen en e-mails heeft vervalst. De e-mailanalyse die BDO in opdracht van Lioncross maakte, roept vraagtekens op.

Lex van Almelo

Lioncross eist 29 miljoen dollar van Delta Lloyd. Het bedrijf onderbouwt de eis met een kopie van twee overeenkomsten, waarin een boeteclausule bij verbreking staat. De originele contracten zijn nergens te vinden. In de rechtszaal spitst de strijd zich toe op de vraag of die contracten wel bestaan en of Delta Lloyd die wel heeft ondertekend.

Delta Lloyd doet een beroep op de forensisch accountants van Integis, die vermoeden dat de handtekeningen onder contracten gekopieerd zijn van een andere overeenkomst met Delta Lloyd. Lioncross vraagt BDO Investigations om een e-mailanalyse die moet aantonen dat de conclusie van Integis niet juist kan zijn. Op verzoek van Delta Lloyd houdt Fox-IT het rapport van BDO tegen het licht. Volgens Fox-IT toont het BDO-onderzoek niets aan, want e-mails zijn gemakkelijk te vervalsen.

In 2016 geeft de Rechtbank Amsterdam Lionscross in een tussenvonnis de kans om het bestaan en de authenticiteit van de overeenkomst aan te tonen met getuigen.

Verbrekingsclausule

Lioncross is een op Malta gevestigde rechtspersoon naar Cypriotisch recht. Het is de juridische erfgenaam van onder andere Orca Derivates nv en Orca Finance Netherlands. Volgens Lioncross is Orca in 2004 overeengekomen dat Delta Lloyd Asset Management (DLAM) zijn rechten en verplichtingen overneemt. In het contract uit 2011 zou Delta Lloyd Levensverzekeringen (DLL) die positie van DLAM hebben overgenomen, zegt Lioncross. In de kopie van de contracten staat een clausule die Orca het recht geeft op een boete als het contract wordt verbroken.

DLAM heeft via Orca Finance Netherlands (OFNL) miljoenen geïnvesteerd in Amerikaanse levensverzekeringen. Als OFNL in financiële problemen raakt, krijgt DLL als opvolger van DLAM zekerheidsrechten op de levensverzekeringen die zijn ondergebracht in Orca Trust. DLL is ook een ‘cross currency swap’ met OFNL aangegaan, ter waarde van 127 miljoen euro.

In december 2014 gaat OFNL failliet onder de nieuwe naam Rolsa nv. Lioncross heeft (een deel van) de OFNL-aanspraken overgenomen en claimt ruim 29 miljoen dollar van Delta Lloyd op grond van de verbrekingsclausule.

E-mailverkeer

Uit de analyse die BDO heeft gemaakt van het e-mailverkeer ten tijde van de sluiting van beide contracten blijkt volgens Lioncross dat de handtekeningen niet gekopieerd kunnen zijn van een geheel andere overeenkomst, die Delta Lloyd wèl heeft ondertekend. De dagtekeningen in de metadata van de e-mails zouden dit aantonen. Volgens Fox-IT zegt de BDO-analyse niets, omdat het vervalsen van e-mailberichten, zeker na verzending, relatief eenvoudig is. De vervalsingen kunnen op een lokale machine worden gefabriceerd en vervolgens naar een cloud-omgeving worden gekopieerd. BDO heeft alleen toegang gekregen tot de cloud-omgeving en heeft dus alleen e-mailcorrespondentie uit de cloud onderzocht.

BDO heeft ook niet vastgesteld of de e-mailcorrespondentie is bewerkt, voordat die naar de cloud-omgeving werd gekopieerd, maar alleen gekeken naar de metadata. Juist deze informatie kan worden vervalst. BDO kan op basis van haar onderzoek ook geen uitspraken doen over de authenticiteit van de bijlagen bij de e-mailcorrespondentie. De onderzoekers van het kantoor hebben wel discrepanties tussen de e-mails geconstateerd, maar hebben die niet toegelicht. Uit die discrepanties kan blijken dat een bestand is gemanipuleerd.

Vervalsingen

In 2016 zegt de Rechtbank Amsterdam dat verder onderzoek naar de authenticiteit van de handtekeningen zinloos is zonder de originele contracten. Lioncross krijgt daarom de kans om getuigenbewijs te leveren. Lioncross roept negen getuigen op. Zij hebben de rechtbank overtuigd dat de contracten, handtekeningen en mails vervalst zijn.

Eén van de weinige getuigen met informatie uit de eerste hand is de oud-ceo van Delta Lloyd Asset Management. Hij toonde het origineel van een e-mail waarvan Lioncross een gewijzigde versie had ingebracht. Lioncross heeft deze discrepantie niet kunnen verklaren.
Bovendien vindt de rechtbank het geloofwaardig dat de ceo nooit zo’n “wurgbepaling” zou hebben ondertekend. Verder nemen de schrijfstijl en een typisch Vlaamse uitdrukking in sommige e-mails de laatste twijfels weg bij de rechtbank. 

De rechtbank vindt dat Lioncross met zijn eis misbruik heeft gemaakt van het procesrecht. De rechtbank wijst de vordering van 29 miljoen af en laat de eiser bij wijze van straf alle proceskosten betalen: 196.107,20 euro.

Krenten

De vonnissen van de rechtbank maken niet duidelijk wat er precies in het BDO-rapport staat, maar wel welke krenten Lioncross daaruit heeft gepikt. De contra-expertise van Fox-IT wekt de indruk dat BDO zich oogkleppen heeft laten opzetten door Lioncross. Maar het kan zijn dat BDO een voorbehoud heeft gemaakt bij zijn bevindingen en conclusies.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.